Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Први састанак Медитеранског комитета за образовање за одрживи развој и регионална радионица одржани на Кипру

Први састанак Медитеранског комитета за образовање за одрживи развој и регионална радионица одржани на Кипру
Датум објаве: 28.11.2017 12:06 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Први састанак Медитеранског комитета за образовање за одрживи развој, одржан у периоду од 22. до 24. новембра 2017. године у Никозији на Кипру, истовремено је обухватио и регионалну обуку за образовање за одрживи развој за координаторе земаља, у циљу промовисања и имплементације Медитеранске стратегије за одрживи развој и Акционог плана.

Регионална обука и састанак, као наставак Министарске конференције одржане у децембру 2016. године, имали су за циљ давање прегледа имплементираних иницијатива и активности земаља у оквиру Медитеранске стратегије и акционог плана, једну годину након њеног усвајања, као и дискусију о томе како су акциони план и стратегија интегрисани у оквиру постојећих програма/пројеката и иницијатива у свакој земљи. Састанак је такође био прилика да се презентују искуства земаља у иницијативама образовања за одрживи развој, размијене знања и ставови, промовишу регионална сарадња и оствари договор око будућих заједничких планова и активности на промовисању и имплементацији Стратегије.

Учесници на састанку су били представници министарстава, установа и института земаља Медитеранског региона (Кипар, Малта, Мароко, Тунис, Алжир, Либија, Египат, Либан, Израел, Грчка, Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Хрватска и Италија), као и представници међународних организација УНЕСЦО-а, УНЕСЦО-ве канцеларије у Венецији, канцеларије УН Енвиронмент, Лиге арапских земаља, Уније за Медитеран и других.

Састанак су заједнички организовали Кипарски педагошки институт, Министарство образовања и културе Кипра у оквиру ЕУ финансираног регионалног пројекта „СWИМ-Хоризон 2020 механизам подршке“.

Медитеранска стратегија за одрживи развој (2016-2025) је усвојена у фебруару 2016. године на 19. засиједању чланица Барселонске конвенције (ЦОП 19), као резултат партиципативног приступа влада, образовних институција, невладиних организација и међународних организација земаља, и кључна је стратегија за остварење циљева одрживог развоја у региону. Ова стратегија и акциони план имају за циљ да подстакну земље Медитеранског региона да раде на унапређењу образовних система, партнерстава и регионалне сарадње у циљу превазилажења изазова успјешне имплементације образовања за одрживи развој.