Manja slova Veća slova RSS

>

Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj i regionalna radionica održani na Kipru

Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj i regionalna radionica održani na Kipru
Datum objave: 28.11.2017 12:06 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Prvi sastanak Mediteranskog komiteta za obrazovanje za održivi razvoj, održan u periodu od 22. do 24. novembra 2017. godine u Nikoziji na Kipru, istovremeno je obuhvatio i regionalnu obuku za obrazovanje za održivi razvoj za koordinatore zemalja, u cilju promovisanja i implementacije Mediteranske strategije za održivi razvoj i Akcionog plana.

Regionalna obuka i sastanak, kao nastavak Ministarske konferencije održane u decembru 2016. godine, imali su za cilj davanje pregleda implementiranih inicijativa i aktivnosti zemalja u okviru Mediteranske strategije i akcionog plana, jednu godinu nakon njenog usvajanja, kao i diskusiju o tome kako su akcioni plan i strategija integrisani u okviru postojećih programa/projekata i inicijativa u svakoj zemlji. Sastanak je takođe bio prilika da se prezentuju iskustva zemalja u inicijativama obrazovanja za održivi razvoj, razmijene znanja i stavovi, promovišu regionalna saradnja i ostvari dogovor oko budućih zajedničkih planova i aktivnosti na promovisanju i implementaciji Strategije.

Učesnici na sastanku su bili predstavnici ministarstava, ustanova i instituta zemalja Mediteranskog regiona (Kipar, Malta, Maroko, Tunis, Alžir, Libija, Egipat, Liban, Izrael, Grčka, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska i Italija), kao i predstavnici međunarodnih organizacija UNESCO-a, UNESCO-ve kancelarije u Veneciji, kancelarije UN Environment, Lige arapskih zemalja, Unije za Mediteran i drugih.

Sastanak su zajednički organizovali Kiparski pedagoški institut, Ministarstvo obrazovanja i kulture Kipra u okviru EU finansiranog regionalnog projekta „SWIM-Horizon 2020 mehanizam podrške“.

Mediteranska strategija za održivi razvoj (2016-2025) je usvojena u februaru 2016. godine na 19. zasijedanju članica Barselonske konvencije (COP 19), kao rezultat participativnog pristupa vlada, obrazovnih institucija, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija zemalja, i ključna je strategija za ostvarenje ciljeva održivog razvoja u regionu. Ova strategija i akcioni plan imaju za cilj da podstaknu zemlje Mediteranskog regiona da rade na unapređenju obrazovnih sistema, partnerstava i regionalne saradnje u cilju prevazilaženja izazova uspješne implementacije obrazovanja za održivi razvoj.