Manja slova Veća slova RSS

>

Održana konferencija "Iskustva u povlačenju sredstava EU - izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse"

Održana konferencija "Iskustva u povlačenju sredstava EU - izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse"
Datum objave: 17.11.2017 19:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija na temu “Iskustva u povlačenju sredstava EU - izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse", održana je 16. i 17. novembra u Kolašinu, u organizaciji NVO FORS Montenegro.

Konferencija je održana u cilju promovisanja dostupne podrške Evropske unije korisnicima iz Crne Gore, predstavljanja primjera dobre prakse u korišćenju sredstava Evropske unije, razmjene iskustava sa korisnicima iz zemalja regiona i identifikacije glavnih izazova za uspješno korišćenje podrške, kao i preporuka za njeno unapređenje.

Tokom prvog dana Konferencije predstavnici ministarstava prosvjete, kulture, rada i socijalnog staranja i evropskih poslova razgovarali su sa učesnicima o mogućnostima u okviru finansijske perspektive 2014-2020 i iskustvima i primjerima dobre prakse u korišćenju sredstava Evropske unije. Podijelili su svoja dosadašnja iskustva i planove za naredni period s posebnim osvrtom na mogućnosti učešća nevladinih organizacija u programima EU.

PR služba Ministarstva prosvjete

Drugi dan Konferencije bio je rezervisan za diskusiju o decentralizovanom sistemu upravljanja sredstvima EU, načinu informisanja mogućih korisnika i javnosti o dostupnoj podršci, kao i za iskustva i naučene lekcije nevladinih organizacija u sprovođenju projekata.

Konferencija je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne i državne uprave, javnih institucija i preduzeća, obrazovnih institucija, donatora i medija, iz Crne Gore i zemalja regiona.

Uvodna obraćanja imali su šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav, ambasador Bugarske u Crnoj Gori Mladen Červenjakov, predstavnik ambasade Hrvatske u Crnoj Gori Hrvoje Vuković, predsjednica Opštine Kolašin Željka Vuksanović, državna sekretarka u Ministarstvu evropskih poslova Marina Vujačić i Veselin Šturanović iz NVO FORS Montenegro.