Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Договорен већи број стипендија за студирање Турској

Договорен већи број стипендија за студирање Турској
Датум објаве: 17.11.2017 16:13 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Повећаће се број стипендија Владе Републике Турске за црногорске студенте, док ће Министарство просвјете утврђивати области за које ће се стипендије додјељивати, у складу са потребама образовног система и тржишта рада. То је закључено на данашњем састанку министра просвјете Дамира Шеховића са министром националног образовања Турске Исметом Јилмазом у Анкари. Састанак је одржан у оквиру дводневне посјете делегације Владе Црне Горе Републици Турској, са циљем одржавања 4. црногорско-турске Мјешовите комисије за економску сарадњу.

На састанку два министра је изражено задовољство тренутном сарадњом у области образовања, уз жељу да се иста интензивира. Договорено је и да ресори размијене искуства у области дуалног образовања, а отворена је и могућност да наши ученици из појединих области обаве праксу код послодаваца у Турској. Наиме, Црна Гора је ове године, након готово деценије, поново успоставила систем учења и праксе код реномираних црногорских послодаваца, док овај вид образовања Турска већ дужи период реализује.

ПР служба Министарства просвјете

Такође, у наредном периоду интензивираће се рад у области међусобног признавања образовних исправа, а договорене су и активности на размјени не само студената већ и запослених у образовању, као и припреми заједничких пројеката.

Како ће наредних дана ступити на снагу и Меморандум између Републике Турске и Црне Горе о сарадњи у области образовања, чију реализацију ће пратити мјешовита комисија која ће убрзо бити формирана, састанак је закључен сагласношу да постоје сви предуслови за додатно јачање партнерства двије земље у овој области.

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ