Manja slova Veća slova RSS

>

Dogovoren veći broj stipendija za studiranje Turskoj

Dogovoren veći broj stipendija za studiranje Turskoj
Datum objave: 17.11.2017 16:13 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Povećaće se broj stipendija Vlade Republike Turske za crnogorske studente, dok će Ministarstvo prosvjete utvrđivati oblasti za koje će se stipendije dodjeljivati, u skladu sa potrebama obrazovnog sistema i tržišta rada. To je zaključeno na današnjem sastanku ministra prosvjete Damira Šehovića sa ministrom nacionalnog obrazovanja Turske Ismetom Jilmazom u Ankari. Sastanak je održan u okviru dvodnevne posjete delegacije Vlade Crne Gore Republici Turskoj, sa ciljem održavanja 4. crnogorsko-turske Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

Na sastanku dva ministra je izraženo zadovoljstvo trenutnom saradnjom u oblasti obrazovanja, uz želju da se ista intenzivira. Dogovoreno je i da resori razmijene iskustva u oblasti dualnog obrazovanja, a otvorena je i mogućnost da naši učenici iz pojedinih oblasti obave praksu kod poslodavaca u Turskoj. Naime, Crna Gora je ove godine, nakon gotovo decenije, ponovo uspostavila sistem učenja i prakse kod renomiranih crnogorskih poslodavaca, dok ovaj vid obrazovanja Turska već duži period realizuje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Takođe, u narednom periodu intenziviraće se rad u oblasti međusobnog priznavanja obrazovnih isprava, a dogovorene su i aktivnosti na razmjeni ne samo studenata već i zaposlenih u obrazovanju, kao i pripremi zajedničkih projekata.

Kako će narednih dana stupiti na snagu i Memorandum između Republike Turske i Crne Gore o saradnji u oblasti obrazovanja, čiju realizaciju će pratiti mješovita komisija koja će ubrzo biti formirana, sastanak je zaključen saglasnošu da postoje svi preduslovi za dodatno jačanje partnerstva dvije zemlje u ovoj oblasti.

MINISTARSTVO PROSVJETE