Manja slova Veća slova RSS

>

Obrazovanje ne smije biti izmješteno iz realnog života: i do 60 procenata praktične nastave se obavlja kod poslodavaca

Obrazovanje ne smije biti izmješteno iz realnog života: i do 60 procenata praktične nastave se obavlja kod poslodavaca
Datum objave: 26.10.2017 12:40 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Neki od crnogorskih obrazovnih programa poput konobara i kuvara, imaju oko 60 procenata nastave poslodavca u ukupnom fondu časova praktične nastave, a planiran je i rad na uvođenju preduzetničkih klubova u srednjim stručnim školama, saopšteno je na dvodnevnoj regionalnoj konferenciji na temu stručnog obrazovanja koja je danas počela u Budvi. Organizatori su Ministarstvo prosvjete Crne Gore, u saradnji sa Evropskom komisijom i Evropskom trening fondacijom (ETF).

Konferencija je otvorila mnoge teme, a posebno se razgovaralo o značaju koji Crna Gora, zemlje regiona i šire pridaju stručnom obrazovanju i vještinama. Izlaganje ministra Damira Šehovića koji je otvorio Konferenciju, baziralo se na poruci da se mora više raditi na profesionalnoj orjentaciji mladih i praćenju profesionalnog razvoja onih koji završe pojedine nivoe obrazovanja. Time se, kako je zaključeno, prepoznaju najtraženija zanimanja i kompetencije, te proizvode kadrovi koje će tržište apsorbovati, a ne odbaciti.

PR služba Ministarstva prosvjete

Šehović je tako posebno istakao da u obrazovnim i studijskim programima Crna Gora sada propisuje obavezan fond časova nastave koji se mora realizovati u realnom radnom okruženju, što je ogroman iskorak u učešću poslodavaca u edukaciji.

On je, obraćajući se priustnim predstavnicima zemalja regiona, ali i članica EU, govorio i o saradnji sa EU u dijelu obrazovanja kadrova stručnih profila: „Ono što je pokazatelj da smo na pravom putu, jeste činjenica da su nedavno predstavnici Evropske unije najavili novi Operativni Program ”Razvoj ljudskih resursa” i to trostruko veće vrijednosti nego dosadašnji. Naime, dosadašnji program bio je vrijednosti 5,8 miliona eura, a naredni će biti vrijedan preko 15 miliona eura.

Mi ćemo, sa svoje strane, nastaviti da činimo ono što je u našoj moći, a to je da ulažemo maksimalne napore u kreiranje obrazovne politike koja nije izmještena iz realnosti, već je njen produkt, i u obrazovanje koje neće biti obrazovanja radi, već radi života“.

 PR služba Ministarstva prosvjete

Velikim korakom naprjed ocijenjen je ovogodišnji početak dualnog obrazovanja tj. paralelnog učenja i rada kod poslodavca u Crnoj Gori. Trenutno je u ovaj vid obrazovanja uključeno 17 škola, 12 opština, skoro 300 djece i oko 100 renomiranih poslodavaca.

Prisutnima se obratio i šef Sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic, koji je govorio o tome da poslovni i socijalni partneri treba da budu u značajnoj mjeri uključeni u stručno obrazovanje na svim nivoima, te da ovaj vid edukacije treba da ima jaku praktičnu dimenziju.

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić rekao je: “Nakon decenije dualno obrazovanje je ponovo zaživjelo u Crnoj Gori i to na pravim osnovama i mnogo ambicioznije. Dualno obrazovanje je razvijeno u zemljama čije primjere želimo da slijedimo. Praktična nastava razvija kod učenika pozitivnu orjentaciu prema poslu, što omogućava njegovo bolje pozicioniranje na tršištu“.

Pored predstavnika Evropske komisije, Evropske trening fondacije, Estonije, Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), te zemalja kandidata, u radu Konferencije učestvuju i predstavnici Austrije, Belgije, Francuske, Italije, Letonije, Malte, Portugala, Rumunije, Slovačke, Švedske, Španije i Velike Britanije.

Jedan od prioriteta ETF-a u saradnji sa Crnom Gorom je poboljšanje kvaliteta stručnog obrazovanja i, u skladu sa time, jačanje kvaliteta praktične nastave i obuke nastavnika, trenera, mentora i savjetnika u stručnim školama.

VIDEO:

Šef sektora za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori Herman Špic - IZLAGANJE na konferenciji o stručnom obrazovanju

Potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić - IZLAGANJE na konferenciji o stručnom obrazovanju