Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Шеховић – Когали: Министарство просвјете и УНИЦЕФ крећу у нови пројекат

Шеховић – Когали: Министарство просвјете и УНИЦЕФ крећу у нови пројекат
Датум објаве: 23.10.2017 13:16 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете и УНИЦЕФ Црна Гора наставиће досадашњу одличну сарадњу, а заједно са УНДП планирају и нови пројекат који се тиче адаптације и опремања одређеног броја просторија у установама за предшколско васпитање и образовање, као и обуку кадра који ће радити са дјецом, примарно на сјеверу Црне Горе, закључено је између осталог на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића са шефом канцеларије УНИЦЕФ-а у нашој земљи Осамом Макави Когалијем.

Саговорници су се сложили да развој у раном дјетињству треба да буде предмет посебне пажње и великих напора, с обзиром на то да управо тај период има пресудан утицај на формирање личности. Г. Когали је истакао да је сарадња са другим ресорима по овом питању императив, будући да рани период живота не захтијева само квалитетно образовање, већ посвећивање сваком сегменту развоја дјетета. Констатован је и велики успјех кампање Министарства и УНИЦЕФ-а за повећање обухвата дјеце предшколским васпитањем и образовањем, посебно на Сјеверу, те потреба да се та кампања, уз рад на проширењу предшколских капацитета, настави.


Кораци које је Црне Гора начинила у инклузивном образовању су, како је нагласио г. Когали, добри, те их је потребно даље ширити. Као предмет посебне пажње идентификована је и потреба стварања кадра за тржиште рада, па је као добар курс оцијењено усмјерење Црне Горе на дуално образовање тј. паралелно учење и рад код послодавца. Разговарано је и о потреби заједничког рада на елиминисању било ког вида насиља у школама.

Договорен је и наставак сарадње кроз системско увођење социо-емоционалних и вјештина за 21. вијек у образовне програме, те кроз припрему Националног ПИСА 2015 извјештаја и препорука које ће трасирати пут за даљи напредак.

Когали и Шеховић су се сложили да је нужно све активности у едукацији спроводити на начелима једнакости и равномјерности, како се не би дошло у ситуацију да кључни бенефити буду концентрисани само на урбане средине.

Такође, како је контатовано да су приоритети Министарства и УНИЦЕФ-а готово идентични, те да постоји заједничко разумијевање чињенице да образовање заправо економски императив, учесници састанка су изразили увјерење да ће сарадња донијети наставак већ започетих пројеката и пуно нових иницијатива.