Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Посјета поводом истраживања добрих пракси у области образовања за одрживи развој у школама УНЕСЦО мреже (АСПнет)

Саопштење: Посјета поводом истраживања добрих пракси у области образовања за одрживи развој у школама УНЕСЦО мреже (АСПнет)
Датум објаве: 20.10.2017 08:15 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Прошле седмице Црну Гору је посјетила самостална фасилитаторка и лидерка за комуникације Шарлот Гауметон из Француске поводом спровођења истраживања у школама УНЕСЦО мреже (АСПнет) у области образовања за одрживи развој.

Она је обишла двије црногорске школе, Гимназију „Слободан Шкеровић“ и Основну школу „Сутјеска“, а имала је прилику да разговора и са националним координаторима за образовање за одрживи развој и програме Еко-школе и УНЕСЦО мрежа придружених школа у Заводу за школство и Министарству просвјете, Невеном Чабрило и Миленом Рогановић.

Ово истраживање је дио пројекта Еxплоре сцхоолс које ће обухватити неколико европских земаља и има за циљ прикупљање примјера добре праксе у спровођењу образовања за одрживи развој у школама УНЕСЦО мреже школа и израду документарних и едукативних филмова.

Циљ посјета и интервјуа је био да се забиљеже мисије и циљеви двије школе посебно када је у питању њихова посвећеност екологији и одрживом развоју, резултати наставних и ваннаставних активности интегрисања међупредметних тема у курикулум, учешће ученика у еко-одборима и представљању конкретних активности и резултата, атмосфера у школи и интервјуишу ставови и визије ученика и наставника сл.

Двије одабране школе учествују у међународним пројектима као што су Еко-школе, Зелени пакет, Унапређење климатских акција кроз свеобухватни приступ школе и др.

Колекција интервјуа директора, наставника и ученика и записа из школа биће објављена на онлајн платформи УНЕСЦО мреже придружених школа.