Manja slova Veća slova RSS

>

Održana dvodnevna radionica za fasilitatore u okviru pilot projekta UNESCO mreže pridruženih škola

Održana dvodnevna radionica za fasilitatore u okviru pilot projekta UNESCO mreže pridruženih škola
Datum objave: 21.09.2017 19:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U okviru međunarodnog pilot projekta UNESCO mreže pridruženih škola „Primjena sveobuhvatnog institucionalnog pristupa sa fokusom na klimatske promjene“, 20. i 21. septembra u Ministarstvu prosvjete, održana je obuka za fasilitatore koja je bila namijenjena predstavnicima devet obrazovnih ustanova ASPnet mreže koje učestvuju u projektu.

Prvog dana radionice učesnike su pozdravili Nevena Čabrilo, nacionalni koordinator za obrazovanje za održivi razvoj u Zavodu za školstvo i Marko Vukašinović, načelnik Odjeljenja za međunarodnu saradnju i evropske integracije u ministarstvu.

Cilj ove obuke bio je pružanje podrške obrazovnim ustanovama i fasilitatorima u razumijevanju i sporovođenju pristupa koji će doprinijeti povećanju aktivnosti očuvanja klime i ublažavanja efekata klimatskih promjena, uključivanju sadržaja klimatskih promjena u sve predmete, izradi i implementaciji akcionih planova, učešću svih aktera ustanove u planiranju i aktivnostima, razmjeni znanja i iskustava, međunarodnoj prezentaciji dobre prakse kroz internet platformu UNESCO mreže škola dr.

PR služba Ministarstva prosvjete

Sagledavajući aktivnosti sa četiri aspekta: upravljanja, nastave i učenja, sredine za nastavu i učenje i saradnje sa lokalnom zajednicom, škole učesnice će uz pomoć odabranih facilitatora, na osnovu analize stanja i definisanja potreba sa institucionalnog nivoa, kroz inkluzivni, holistički i integrativni pristup osmisliti i realizovati aktivnosti za sveobuhvatnije unapređenje ustanove na planu očuvanja klime.

PR Služba

Radionicu su organizovali Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Zavodom za školstvo, a mentori na radionici su bili Nevena Čabrilo, nacionalni koordinator za obrazovanje za održivi razvoj u Zavodu za školstvo, nacionalni koordinator za UNESCO mrežu škola Milena Roganović, Majlinda Duraku, pomoćnica direktora SMŠ „Bratstvo-jedinstvo“ iz Ulcinja i psihološkinja Milena Račeta. Tri mentora, iz škola i ministarstva, prošli su Međunarodnu obuku za trenere za sveobuhvatni pristup ustanove klimatskim promjenama koja se održala u maju 2017. godine u Maroku u organizaciji međunarodne kancelarije UNESCO ASPnet.

Ovaj projekat se sprovodi u kontekstu implementacije Globalnog akcionog programa za obrazovanje za održivi razvoj, odnosno Prioriteta 2–transformisanje sredina za nastavu i učenje. Podržan je finansijski od strane Vlade Japana i realizuje se u saradnji sa UNESCO-m i UNESCO mrežom pridruženih škola, uz podršku na nacionalnom nivou Crnogorske nacionalne komisije za UNESCO.

Obrazovne ustanove koje učestvuju u pilotiranju UNESCO inovativnog alata obuhvataju sve obrazovne nivoe, to su:

JPU „Naša radost“ Hereceg Novi
OŠ „Pavle Rovinski“ Podgorica
OŠ „Sutjeska“ Podgorica
OŠ „Dušan Korać“ Bijelo Polje
Gimnazija „Tanasije Pejatović“ Pljevlja
SMŠ „17. septembar“ Žabljak
Srednja elektrotehnička škola „Vaso Aligrudić“ Podgorica
SMŠ „Bratstvo-jedinstvo“ Ulcinj
Filozofski fakultet, Odsjek za geografiju Nikšić

Na radionici je predstavljen i Vodič za škole „Spremamo se za klimatske promjene“ koji pruža smjernice za sveobuhvatni institucionalni pristup.