Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Стиже опрема за школе: 345 000 за практичну наставу

Стиже опрема за школе: 345 000 за практичну наставу
Датум објаве: 27.07.2017 14:40 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Опрема за реализацију практичне наставе у вриједности 345 000 еура стићи ће наредних недјеља у одређени број средњих стручних школа. Опрема је великим дијелом намијењена школама у којима се реализују нови - модуларизовани образовни програми из области мехатронике, електротехнике и текстилства, али и за реализацију постојећих програма из области угоститељства и пољопривреде.

Наиме, ове школске године у стручним школама почеће примјена тзв. модуларизованих програма, код којих је у модулима обједињена теоријска и практична настава. Тиме се даје могућност да ученици стекну стручну квалификацију након сваког од модула. Овај систем учења изузетно је важан јер осипницима из образовног система омогућава да стекну квалификацју за дио програма који су успјешно завршили тј. фокусиран је на исходе учења.

Нови, модуларизовани програми, који ће се реализовати у 28 школа су: Електротехничар енергетике, Електроинсталатер, Економски техничар, Правно – административни техничар, Ресторатер, Конобар , Техничар модног дизајна, Архитектонски техничар, Водоинсталатер и Мехатроничар.

Сљедеће школе добиће опрему:
 ЈУ Средња стручна школа, Бар и ЈУ Образовни центар, Шавник, добиће опрему из сектора пољопривреде, укупне вриједности од 29.870,20 еура;
 ЈУ Електро-економска школа, Бијело Поље, и ЈУ Средња стручна школа, Беране, добиће опрему из сектора електротехнике, укупне вриједности од 26.830,00 еура;
 ЈУ Средња школа “Спасоје Распоповић”, Подгорица, добиће опрему из сектора текстила, укупне вриједности од 72.285,00 еура;
 ЈУ Економско-угоститељска школа, Никшић и ЈУ Школа за средње и више стручно образовање “Сергије Станић”, Подгорица, добиће опрему из сектора угоститељства, укупне вриједности од 59.644,00 еура.
 За реализацију образовних програма из области мехатронике обезбијеђена је опрема у вриједности вриједности од 154.362,62 еура. Она ће се моћи користити и за реализацију других програма из области аутоматског управљања и регулисања, машинства, електронике и сл.

Опрема се финансира 85% из средстава из Инструмената за претприступну помоћ (ИПА), а 15% из националних средстава кроз Оперативни програм "Развој људских ресурса 2012-2013".

Набавком опреме, стећи ће се предуслови за оптималну реализацију образовних програма у овим школама.