Manja slova Veća slova RSS

>

Stiže oprema za škole: 345 000 za praktičnu nastavu

Stiže oprema za škole: 345 000 za praktičnu nastavu
Datum objave: 27.07.2017 14:40 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Oprema za realizaciju praktične nastave u vrijednosti 345 000 eura stići će narednih nedjelja u određeni broj srednjih stručnih škola. Oprema je velikim dijelom namijenjena školama u kojima se realizuju novi - modularizovani obrazovni programi iz oblasti mehatronike, elektrotehnike i tekstilstva, ali i za realizaciju postojećih programa iz oblasti ugostiteljstva i poljoprivrede.

Naime, ove školske godine u stručnim školama počeće primjena tzv. modularizovanih programa, kod kojih je u modulima objedinjena teorijska i praktična nastava. Time se daje mogućnost da učenici steknu stručnu kvalifikaciju nakon svakog od modula. Ovaj sistem učenja izuzetno je važan jer osipnicima iz obrazovnog sistema omogućava da steknu kvalifikacju za dio programa koji su uspješno završili tj. fokusiran je na ishode učenja.

Novi, modularizovani programi, koji će se realizovati u 28 škola su: Elektrotehničar energetike, Elektroinstalater, Ekonomski tehničar, Pravno – administrativni tehničar, Restorater, Konobar , Tehničar modnog dizajna, Arhitektonski tehničar, Vodoinstalater i Mehatroničar.

Sljedeće škole dobiće opremu:
 JU Srednja stručna škola, Bar i JU Obrazovni centar, Šavnik, dobiće opremu iz sektora poljoprivrede, ukupne vrijednosti od 29.870,20 eura;
 JU Elektro-ekonomska škola, Bijelo Polje, i JU Srednja stručna škola, Berane, dobiće opremu iz sektora elektrotehnike, ukupne vrijednosti od 26.830,00 eura;
 JU Srednja škola “Spasoje Raspopović”, Podgorica, dobiće opremu iz sektora tekstila, ukupne vrijednosti od 72.285,00 eura;
 JU Ekonomsko-ugostiteljska škola, Nikšić i JU Škola za srednje i više stručno obrazovanje “Sergije Stanić”, Podgorica, dobiće opremu iz sektora ugostiteljstva, ukupne vrijednosti od 59.644,00 eura.
 Za realizaciju obrazovnih programa iz oblasti mehatronike obezbijeđena je oprema u vrijednosti vrijednosti od 154.362,62 eura. Ona će se moći koristiti i za realizaciju drugih programa iz oblasti automatskog upravljanja i regulisanja, mašinstva, elektronike i sl.

Oprema se finansira 85% iz sredstava iz Instrumenata za pretpristupnu pomoć (IPA), a 15% iz nacionalnih sredstava kroz Operativni program "Razvoj ljudskih resursa 2012-2013".

Nabavkom opreme, steći će se preduslovi za optimalnu realizaciju obrazovnih programa u ovim školama.