Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Јачање сарадње Црне Горе и Словеније у области образовања међу приоритетима

Јачање сарадње Црне Горе и Словеније у области образовања међу приоритетима
Датум објаве: 12.01.2017 15:31 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Даље интензивирање односа Црне Горе и Словеније у области образовања, укључујући отварање више могућности за двије дијаспоре да учествују у образовним активностима, посебно када је ријеч о изучавању матерњег језика, биће међу приоритетима будуће сарадње, закључено је на данашњем састанку министра просвјете др Дамира Шеховића са амбасадором Републике Словеније у Црној Гори, Њ. Е. Митјом Мочником, те представницима словеначког Министарства образовања, науке и спорта и Канцеларије за словеначку дијаспору.

Министар Шеховић је нагласио да ће Министарство, у оквиру својих надлежности, водити рачуна о црногорској дијаспори укључујући и Словенију, али и пружити пуну подршку словеначкој дијаспори у Црној Гори путем јачања заједничких активности образовних институција двију држава.

На састанку је истакнуто да ће ово бити наставак добре сарадње, која је формализована и постојећим Протоколом о сарадњи у области образовања, те недавно потписаним споразумом двије владе о сарадњи у култури и образовању. Споразум је један од основа за реализацију и јачање програма који се односе на размјену студената, професора, стипендије, истраживаче и експерте, сарадњу универзитета и образовних институција, те подстицање узајамног учења језика и других облика размјене информација.

Саговорници су се сложили да постоји обострана воља да наредни период буде обиљежен реализацијом планираних активности и изразили увјерење у континуирани напредак билатералних односа када је ријеч о образовању.

ПР служба Министарства просвјете