Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар Бошковић се састао са амбасадором Словачке Републике и представницима Факултета политчких наука и међународних односа у Банској Бистрици

Саопштење: Министар Бошковић се састао са амбасадором Словачке Републике и представницима Факултета политчких наука и међународних односа у Банској Бистрици
Датум објаве: 04.10.2016 15:00 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић састао се данас, 4. октобра са амбасадором Словачке Републике у Црној Гори Њ. Е. Романом Хлобеном и представницима Факултета политчких наука и међународних односа у Банској Бистрици деканом, проф. др Браниславом Ковачиком и шефом Катедре за студије безбиједности, доц. др Растиславом Казанским са којима је разговарао о изазовима и сарадњи у области високог образовања.

Амбасадор Словачке Републике похвалио је одговорну политику Владе Црне Горе на путу ка Европској унији. Он је нагласио да на овом путу Црна Гора има пуну подршку Словачке Републике.
Када је област образовања у питању, Амбасадор је рекао је да је приоритет Владе Словачке сарадња са Западним Балканом и ставио акценат на сарадњу у области високог образовања којој ће умногоме допринијети потписивање Меморандума о разумијевању између Факултета политичких наука (ФПН) у Подгорици и Факултета политичких наука и међународних односа у Банској Бистрици.

Декан факултета политчких наука и међународних односа у Банској Бистрици проф. др Бранислав Ковачик представио је студијске области на Факултету и рекао да је једна од могућих области сарадње са Црном Гором управо област студија безбједности које се као нова област изучавају на овом факултету, а које би због сличности двију држава биле јаднако значајне за Црну Гору колико и за Словачку. Он је изразио задовољство због потписивања Меморандума о разумијевању са ФПН у Подгорици нагласивши важност размјене не само студената, већ и професора.
Шеф Катедре за студије безбједности у међународним односима доц. др Растислав Казански казао је да је ова студијска област од изузетног значаја за земље попут Црне Горе и Словачке. Нагласио је да је Катедра оријентисана на практичну наставу и да су знања које стичу на овим студијама веома важна за будућност двију земаља.

Министар Бошковић је захвалио на посјети и подсјетио да је Словачка Република умногоме помогла Црној Гори на путу ка независности, Европској унији и НАТО-у.

Министар Бошковић је представио изазове са којима се суочава црногорски образовни систем и додао да се црногорским студентима отвара све више могућности.

Он је рекао да је сарадња између Факултета политчких наука и међународних односа у Банској Бистрици и ФПН у Подгорици од изузетног значаја за студенте обије земље и додао да ће Министарство просвјете пружити пуну подршку овој сарадњи јер је мобилност студената кључна за повећање квалитета и свеобухватности знања како студената, тако и професора.

Министар је предочио да је мобилност студената у региону веома популарна због сличности језика и упознао саговорнике са проблемом сумњивих диплома са којим се суочава регион као и напорима које министри образовања улажу како би ријешили овај проблем.
Он је изразио задовољство што се новом сарадњом словачког и црногорског факултета студентима отвара могућност стицања квалитетног знања на респектабилном универзитету.

ПР служба Министарства просвјете