Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Почео Пети састанак Платформе Западног Балкана за образовање и науку у Сарајеву

Саопштење: Почео Пети састанак Платформе Западног Балкана за образовање и науку у Сарајеву
Датум објаве: 27.06.2016 16:25 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић предводи делегацију Црне Горе на Петом састанку Платформе Западног Балкана за образовање и науку који је почео данас, 27. јуна у Сарајеву, а главне теме састанка су високо образовање и обука наставника.

На данашњем састанку, који су отворили министар цивилних послова Босне и Херцеговине Адил Османовић и шеф делегације Европске уније за Босну и Херцеговину Ларс Гунар Вигемарк, министар Бошковић је упознао учеснике са новим процедурама реакредитације програма за иницијално образовање наставника, као и са реформом Универзитета Црне Горе (УЦГ).

Бошковић је рекао да су у току реакредитација и реструктуирање студијских програма, као и да ће нове процедуре у области иницијалног образовања наставника бити сједињене у новом Правилнику који ће се примјењивати од сљедеће школске године. Он је додао да се новост огледа у кредитном вредновању практичног дијела наставе на који ће бити стављен акценат и нагласио да се ради на усаглашавању ових програма са програмима развијених земаља ЕУ.

Као један од главних циљева реформе УЦГ, министар Бошковић је истакао усклађеност образовног система са потребама тржишта рада због чега је потребна јача сарадња послодаваца, поготово оних код којих би студенти могли да стичу праксу и образовних институција, додајући да постоји потреба за унапређењем практичног дијела наставе.

ПР служба Министарства просвјете

Министар је најавио да ће до краја године бити спроведено дефинисање исхода учења свих студијских програма у Црној Гори.

Такође, он се осврнуо и на предузетничко учење нагласивши важност подстицања предузетништва кроз образовни систем чиме се постиже свеукупна друштвена корист.

У обраћању медијима министар Бошковић је рекао да је регионална сарадња од изузетног значаја с обзиром на то да је мобилност студената у региону велика и да постоји потреба да се питање признавања образовних исправа доведе у ред како би се обезбиједио квалитет високог образовања.

“Црна Гора је посветила велику пажњу усклађивању уписне политике и потреба тржишта рада, па је након одређених анализа укинуто око 40% студијских програма за занимања која нијесу потребна на тржишту”, казао је Бошковић.

На данашњем састанку су поред министра Бошковића говорили и Пиштар Лутфју, министар образовања и науке Републике Македоније, затим Срђан Вербић, министар образовања, науке и технолошког развоја Републике Србије, Џулијен Стенли, Европска тренинг фондација, Линдита Никола, министарка образовања и спорта Албаније, Ефка Хедер, Центар за предузетничко учење Југоисточне Европе (СЕЕЦЕЛ), Аднан Хусић, асистент министра цивилних послова, Арсим Бајрами, министар образовања науке и технологије Републике Косово, Адам Тајсон, шеф за високо образовање и Ерасмус програм при Европској комисији, као и Монтен Јунг, шеф Одјељења за регионалну сарадњу и политику проширења при Европској комисији.

ВИДЕО:

Аутор видео материјала: Радио Телевизија Републике Српске (РТРС) хттп://www.ртрс.тв/ 

ПР служба Министарства просвјете