Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Počeo Peti sastanak Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku u Sarajevu

Saopštenje: Počeo Peti sastanak Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku u Sarajevu
Datum objave: 27.06.2016 16:25 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete mr Predrag Bošković predvodi delegaciju Crne Gore na Petom sastanku Platforme Zapadnog Balkana za obrazovanje i nauku koji je počeo danas, 27. juna u Sarajevu, a glavne teme sastanka su visoko obrazovanje i obuka nastavnika.

Na današnjem sastanku, koji su otvorili ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović i šef delegacije Evropske unije za Bosnu i Hercegovinu Lars Gunar Vigemark, ministar Bošković je upoznao učesnike sa novim procedurama reakreditacije programa za inicijalno obrazovanje nastavnika, kao i sa reformom Univerziteta Crne Gore (UCG).

Bošković je rekao da su u toku reakreditacija i restruktuiranje studijskih programa, kao i da će nove procedure u oblasti inicijalnog obrazovanja nastavnika biti sjedinjene u novom Pravilniku koji će se primjenjivati od sljedeće školske godine. On je dodao da se novost ogleda u kreditnom vrednovanju praktičnog dijela nastave na koji će biti stavljen akcenat i naglasio da se radi na usaglašavanju ovih programa sa programima razvijenih zemalja EU.

Kao jedan od glavnih ciljeva reforme UCG, ministar Bošković je istakao usklađenost obrazovnog sistema sa potrebama tržišta rada zbog čega je potrebna jača saradnja poslodavaca, pogotovo onih kod kojih bi studenti mogli da stiču praksu i obrazovnih institucija, dodajući da postoji potreba za unapređenjem praktičnog dijela nastave.

PR služba Ministarstva prosvjete

Ministar je najavio da će do kraja godine biti sprovedeno definisanje ishoda učenja svih studijskih programa u Crnoj Gori.

Takođe, on se osvrnuo i na preduzetničko učenje naglasivši važnost podsticanja preduzetništva kroz obrazovni sistem čime se postiže sveukupna društvena korist.

U obraćanju medijima ministar Bošković je rekao da je regionalna saradnja od izuzetnog značaja s obzirom na to da je mobilnost studenata u regionu velika i da postoji potreba da se pitanje priznavanja obrazovnih isprava dovede u red kako bi se obezbijedio kvalitet visokog obrazovanja.

“Crna Gora je posvetila veliku pažnju usklađivanju upisne politike i potreba tržišta rada, pa je nakon određenih analiza ukinuto oko 40% studijskih programa za zanimanja koja nijesu potrebna na tržištu”, kazao je Bošković.

Na današnjem sastanku su pored ministra Boškovića govorili i Pištar Lutfju, ministar obrazovanja i nauke Republike Makedonije, zatim Srđan Verbić, ministar obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Džulijen Stenli, Evropska trening fondacija, Lindita Nikola, ministarka obrazovanja i sporta Albanije, Efka Heder, Centar za preduzetničko učenje Jugoistočne Evrope (SEECEL), Adnan Husić, asistent ministra civilnih poslova, Arsim Bajrami, ministar obrazovanja nauke i tehnologije Republike Kosovo, Adam Tajson, šef za visoko obrazovanje i Erasmus program pri Evropskoj komisiji, kao i Monten Jung, šef Odjeljenja za regionalnu saradnju i politiku proširenja pri Evropskoj komisiji.

VIDEO:

Autor video materijala: Radio Televizija Republike Srpske (RTRS) http://www.rtrs.tv/ 

PR služba Ministarstva prosvjete