Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар Бошковић се састао са амбасадором Словачке Републике

Саопштење: Министар Бошковић се састао са амбасадором Словачке Републике
Датум објаве: 08.04.2016 13:57 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић састао се данас, 8. априла са амбасадором Словачке Републике у Црној Гори Њ. Е. Романом Хлобеном са којим је разговарао о образовном систему Црне Горе, изазовима у области образовања, као и о побољшању сарадње двију држава у овој области.

Амбасадор Словачке Републике је честитао јубилеј деценије независности Црне Горе и похвалио одговорну политику Владе Црне Горе.

Он је предложио да се успостави сарадња између подгоричког Факултета политичких наука и Факултета политичких наука у Банској Бистрици како би студенти у овој области размјењивали искуства и били у могућности да упознају политичке системе обије државе.

Такође, амбасадор Хлобен је изразио мишљење да би постојећи Протокол о сарадњи у области образовања требало обновити у циљу повећања могућности за мобилност студената и професора.

Министар Бошковић је захвалио на посјети и подсјетио да је Словачка Република умногоме помогла Црној Гори на путу ка независности, Европској унији и НАТО-у. Он је казао да се нада да ће трајно бити затворена преговарачка поглавља у области образовања за вријеме предсједавања Словачке Европском унијом.

Министар Бошковић је представио изазове са којима се суочава црногорски образовни систем са нагласком на предшколско образовање, средње стручно образовање, као и реформу Универзитета. Он је упознао амбасадора Хлобена са напорима које Министарство просвјете улаже радећи на промоцији и унапређењу средњег стручног образовања са циљем стварања стручног кадра за дефицитарна занимања како би се понуда и тражња на тржишту рада ускладиле.

Такође, министар Бошковић је представио активности Министарства на повећању обухвата дјеце у сјеверним општинама предшколским образовањем.

Саговорници су се сагласили да су улагања у образовни систем и истраживања кључни фактор у развоју друштва.

ПР служба Министарства просвјете