Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: U Pekingu se otvara katedra za Crnogorski jezik i književnost

Saopštenje: U Pekingu se otvara katedra za Crnogorski jezik i književnost
Datum objave: 08.12.2015 15:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović sastala se danas sa predstavnikom pekinškog univerziteta „Beijing Foreign Studies“ prof. dr Zhao Gangom sa kojim je razgovarala o otvaranju katedre za Crnogorski jezik i književnost na ovom prestižnom univerzitetu, kao i o saradnji u oblasti visokog obrazovanja. 

Prof. dr Zhao Gang rekao je da će katedra za Crnogorski jezik i književnost na „Beijing Foreign Studies University“ biti otvorena u septembru 2016. godine. On je dodao da se potreba za ovom katedrom javila uporedo sa jačanjem odnosa NR Kine i Crne Gore, kako na ekonomskom, tako i na političkom polju. 

Generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović izrazila je zadovoljstvo zbog toga što će se od 2016. godine u Pekingu izučavati crnogorski jezik i književnost kao i nadu da će se interesovanje kineskih studenata za naš jezik i kulturu povećati što će doprinijeti još boljoj saradnji u budućnosti. 

Kurpejović je naglasila je da je saradnja dviju zemalja u oblasti visokog obrazovanja od izuzetnog značaja, a akcenat je stavila na razmjenu studenata. 

Sagovornici su se saglasili da su sve brojnije inicijative za saradnju između obrazovnih i kulturnih institucija iz Kine i Crne Gore i da će se saradnja najbolje uspostaviti kroz povećanu mobilnost studenata i nastavnog kadra.

 

PR služba Ministarstva prosvjete