Manja slova Veća slova RSS

>

Početak sprovođenja programa Evropske unije Erazmus+ za saradnju u oblasti obrazovanja, mladih i sporta

Datum objave: 27.02.2014 15:52 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


Evropska komisija je u drugoj polovini decembra 2013. godine objavila prve konkurse i na svom sajtu predstavila Vodič za konkurisanje za novi program Erazmus+. Prema ranijim najavama, novi program za saradnju Evropske unije pokriće oblasti obrazovanja, mladih i sporta i trajaće od 2014. do 2020. godine. Erazmus+ nasljeđuje tri programa za obrazovanje u kojima je Crna Gora do sada učestvovala – Tempus, Erazmus Mundus i Program za cjeloživotno učenje, kao i program Mladi u akciji.

Sa ukupnim izdvajanjima u iznosu od 14,774 milijardi evra za narednih sedam godina, očekuje se da će programom Erazmus+ biti finansirani projekti koji će podržati sve nivoe obrazovanja, veću sinergiju formalnog, neformalnog i informalnog učenja, snažnije povezivanje sa svijetom rada i stvaranje dodatnih vrijednosti za evropski prostor obrazovanja. Takođe će postojati mogućnosti za bolje povezivanje zemalja članica u definisanju obrazovnih politika. Program nastavlja da promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju.

U fokusu programa je, između ostalog, i jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u građanskom društvu i razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumijevanje između kultura.

Za oblast sporta, prioritet je saradnja i umrežavanje organizacija za sport i podrška projektima koji mogu indirektno da doprinesu ublažavanju društvenih i ekonomskih aspekata fizičke neaktivnosti.

 

Novi program je podijeljen na tri ključna dijela koji se tiču obrazovanja i mladih:

·         mobilnost - ključna aktivnost 1  (Key action 1 – learning mobility of individuals),

·         projekti institucionalne saradnje – ključna aktivnost 2 (Key Action 2: Cooperation for innovation and the exchange of good practices) i

· podrška reformi obrazovnih politika – ključna aktivnost 3 (Key action 3 – Support for policy reform).

Kao specifični potprogrami izdvojeni su Žan Mone i Sport.

U programu mogu da učestvuju institucije iz  tzv. programskih zemalja (zemlje Evropske unije, Makedonija, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska i Turska), dok su pojedini djelovi programa, naročito oni koji se odnose na visoko obrazovanje, otvoreni i za učesnike iz tzv. partnerskih zemalja (partnerske zemlje mogu biti one koje se nalaze u susjedstvu Evropske unije, ali i druge zemlje svijeta). Crna Gora se trenutno nalazi u statusu partnerske zemlje. Za sprovođenje Programa nadležne su Evropska komisija na evropskom nivou, nacionalne agencije na nivou programskih zemalja i nacionalne kancelarije Erazmus+ na nivou partnerskih zemalja.

Takođe, sprovođenje programa podržavaju Eurydice mreža (koja se bavi indikatorima i statističkim podacima o nacionalnim obrazovnim sistemima, izradom komparativnih studija i analiza), nacionalna podrška eTwinning platformi, Timovi stručnjaka za reformu visokog obrazovanja timovi (HERE timovi), mreža Euroguidance centara i druge mreže na evropskom nivou koje podržavaju saradnju u oblasti karijernog vođenja i savjetovanja, kao i mobilnosti u cilju učenja.