Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почетак спровођења програма Европске уније Еразмус+ за сарадњу у области образовања, младих и спорта

Датум објаве: 27.02.2014 15:52 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Европска комисија је у другој половини децембра 2013. године објавила прве конкурсе и на свом сајту представила Водич за конкурисање за нови програм Еразмус+. Према ранијим најавама, нови програм за сарадњу Европске уније покриће области образовања, младих и спорта и трајаће од 2014. до 2020. године. Еразмус+ наслјеђује три програма за образовање у којима је Црна Гора до сада учествовала – Темпус, Еразмус Мундус и Програм за цјеложивотно учење, као и програм Млади у акцији.

Са укупним издвајањима у износу од 14,774 милијарди евра за наредних седам година, очекује се да ће програмом Еразмус+ бити финансирани пројекти који ће подржати све нивое образовања, већу синергију формалног, неформалног и информалног учења, снажније повезивање са свијетом рада и стварање додатних вриједности за европски простор образовања. Такође ће постојати могућности за боље повезивање земаља чланица у дефинисању образовних политика. Програм наставља да промовише признавање и вредновање стечених квалификација, отворени приступ образовним материјалима, документима и медијским садржајима који настају у финансираним пројектима, као и међународну димензију активности, вишејезичност, једнакоправност и инклузивни приступ образовању.

У фокусу програма је, између осталог, и јачање потенцијала младих за активно учешће у грађанском друштву и развој лидерских вештина, солидарности и разумијевање између култура.

За област спорта, приоритет је сарадња и умрежавање организација за спорт и подршка пројектима који могу индиректно да допринесу ублажавању друштвених и економских аспеката физичке неактивности.

 

Нови програм је подијељен на три кључна дијела који се тичу образовања и младих:

·         мобилност - кључна активност 1  (Кеy ацтион 1 – леарнинг мобилитy оф индивидуалс),

·         пројекти институционалне сарадње – кључна активност 2 (Кеy Ацтион 2: Цооператион фор инноватион анд тхе еxцханге оф гоод працтицес) и

· подршка реформи образовних политика – кључна активност 3 (Кеy ацтион 3 – Суппорт фор полицy реформ).

Као специфични потпрограми издвојени су Жан Моне и Спорт.

У програму могу да учествују институције из  тзв. програмских земаља (земље Европске уније, Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Швајцарска и Турска), док су поједини дјелови програма, нарочито они који се односе на високо образовање, отворени и за учеснике из тзв. партнерских земаља (партнерске земље могу бити оне које се налазе у сусједству Европске уније, али и друге земље свијета). Црна Гора се тренутно налази у статусу партнерске земље. За спровођење Програма надлежне су Европска комисија на европском нивоу, националне агенције на нивоу програмских земаља и националне канцеларије Еразмус+ на нивоу партнерских земаља.

Такође, спровођење програма подржавају Еурyдице мрежа (која се бави индикаторима и статистичким подацима о националним образовним системима, израдом компаративних студија и анализа), национална подршка еТwиннинг платформи, Тимови стручњака за реформу високог образовања тимови (ХЕРЕ тимови), мрежа Еурогуиданце центара и друге мреже на европском нивоу које подржавају сарадњу у области каријерног вођења и савјетовања, као и мобилности у циљу учења.