Manja slova Veća slova RSS

>

Obavještenje: Poziv za Dan sadnje drveća programa “ENO - Životna sredina onlajn”, 22. maja 2014. godine

Datum objave: 20.02.2014 15:57 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


Environment Online (ENO) - globalna virtuelna škola i mreža za održivi razvoj, u okviru programa “Životna sredina onlajn“ i ove godine organizuje akciju sadnje drveća.

Od 2000. godine, kada je počela realizacija ovog ENO programa, više od 10.000 škola u 157 država uključile su se u program i učestvovale u kampanjama za zaštitu životne sredine kao što je sadnja drveća.

Tree Planting Days - Dani sadnje drveća održavaju se dva puta godišnje na dane koje je kao međunarodne praznike ustanovila Generalna skupština Ujedinjenih Nacija: 22. maja -Dan biodiverziteta i 21. septembra - Međunarodni dan mira. Na Konferenciji UN o održivom razvoju Rio+20, održanoj u Rio de Žaneiru, Brazil, u junu 2012. godine, ENO se obavezao da će do 2017. godine zasaditi 100 miliona drveća.

Tema Dana sadnje drveća 22. maja 2014. godine je „Drveće za život“. Drveće ima vitalnu ulogu u životu ruralne i urbane populacije i od ključnog je značaja za očuvanje biodiverziteta. Sadeći drveće pomažete svoju zajednicu, ali i svijet u cjelini jer drveće obogaćuje i čuva zemljište, poboljšava vodosnadbijevanje, pruža sklonište i hlad, uljepšava i humanizuje  gradove i urbana predjela. Pozitivni efekat sadnje drveća je i smanjenje emisije ugljenika. Proizvodi i usluge od drveta uključuju: hranu, drvnu građu, vlakna, lijekove i energiju.

U znak obilježavanja desetogodišnjice prvog Dana sadnje drveća, koji je održan 21. septembra 2004. godine, ENO organizuje specijalnu „Olimpijadu drveća“, takmičenje u sadnji drveća na pojedinačnom, školskom i državnom nivou. Za Olimpijadu drveća uzima se u obzir sve drveće zasađeno od 20. marta do 24. oktobra 2014. godine.

Kako se uključiti u takmičenje? Potrebno je da vašu školu/grupu/omladinsku organizaciju registrujete na veb sajtu http://www.enotreeday.net/.

 

Detaljnije informacije možete naći na sajtu: info@enoprogramme.org.