Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Презентација искустава учесника ИВ Међународне конференције УНЕСЦО мреже школа и Међународног омладинског еколошког форума у Хантиј Мансијску, Сибир

Презентација искустава учесника ИВ Међународне конференције УНЕСЦО мреже школа и Међународног омладинског еколошког форума у Хантиј Мансијску, Сибир
Датум објаве: 05.02.2014 15:17 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


У Министарству просвјете, 5. фебруара са почетком у 12 сати, одржана је презентација поводом учешћа делагата из Црне Горе на ВИ Међународној конференцији УНЕСЦО мреже придружених школа „Об-Иртиш ријечни басен: млади проучавају и чувају природно и културно насљеђе у регионима Великих ријека у Хантиј Мансијску“ и Међународном омладинском еколошком форуму Једна планета - једна будућност, одржаних 21-25. маја у 2013. години у сибирском градићу Хантиј Мансијску.

 

Конференција у Хантиј Мансијску се одржава у оквиру УН Декаде Образовања за одрживи развој. Тема конференције је „Свјетско природно и културно насљеђе“. Конференција и Форум се одржавају под покровитељством Националне комисије за УНЕСЦО Руске федерације и Владе Аутономног округа – Угра у сарадњи са Националним савјетом Придружене мреже школа.  

 

Учесници Конференције, госпођа Јадранка Јестровић, професорица руског језика и књижевности и Божо Кнежевић, ученик ИВ разреда Гимназије „Танасије Пејатовић“ у Пљевљима, одржали су овом приликом презентације и подијелили своја искуства и знања стечена на Конференцији и Форуму, као и утиске с боравка у Хантиј Мансијску. 

Презентацији су присуствовали представници четири средње школе, УНЕСЦО мреже придружених школа (УНЕСЦО АСПнет): ЈУ Гимназија „Танасије Пејатовић“, Пљевља, ЈУ Гимназија „Слободан Шкеровић“, Подгорица, ЈУ Гимназија Котор и ЈУ СМШ „17. септембар“, Жабљак, представница Завода за школство Невена Чабрило и представници Министарства просвјете.

Присутне је уводном ријечју поздравила помоћница министра Весна Вучуровић, која је овом приликом истакла значај учешћа на оваквим међународним скуповима и нагласила важност презентовања примјера позивне праксе и размјене искустава са другим школама.

 

Циљ презентације био је представљање стеченог знања и искуства, информисање о активностима, резултатима и циљевима Конференције и Форума и осврт на примјере позитивних искустава других земаља учесница, валоризовање учешћа младих и одраслих у УНЕСЦО програмима очувања свјетске баштине и промовисања културних разноликости.

Презентације којим су се наши представници представили на Конференцији су биле информативног и едукативног карактера са информацијама о Црној Гори као туристичкој дестинацији, која је на Конференцији препозната као “мала земља, али изузетно богата природним и културним богатствима”; информацијама о Пљевљима као градићу богате природне и културне баштине; о реализованим активностима пљеваљске Гимназије на плану заштите животне средине, са акцентом на истраживачким радовима ученика.

Садржај презентације односио се на Конференцију и Форуми, уз преглед разноврсног умјетничког, спортског и едукативног програма намијењеног младима.  Приказан је и документарни филм учесника са тродневног Форума, фотографије и занимљивости Сибира и Хантиј Мансијска.

Наши делегати учествовали су у програмима Међународне конференције удружених школа УНЕСКО-а, Окружном конкурсу омладинских друштвено-значајних еколошких пројеката, у раду форум-тимова, имитационо-плесној игри „Глобално питање“, интерактивном, стваралачком и спортском програму.  

На завршној вечери, одржана је церемонија проглашења побједника Конкурса друштвено значајних еколошких пројеката у Центру за талентовану дјецу. Истакавши се изврсним знањем руског језика и активним учешћем, Божо Кнежевић одабран је за водитеља завршне вечери. Том приликом, њему и професорици Јестровић су уручене и златне медаље и дипломе побједника.   

Конференција и Форум резултирали су закључцима и препорукама за побољшање инструмената заштите животне средине и инструмената јачања сарадње на овом пољу.  

   Презентација одржана у Министарству просвјете значајна је као вид размјене искустава школа УНЕСЦО мреже за развој будуће сарадње школа на локалном и међународном нивоу.