Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Одржана Конференција „Образовање као кључ успјеха – финско искуство”

Саопштење: Одржана Конференција „Образовање као кључ успјеха – финско искуство”
Датум објаве: 22.10.2013 16:04 | Аутор: ММ

Испис Штампај страницу


Конференција „Образовање као кључ успјеха – финско искуство” одржана је данас у Подгорици, у сарадњи Амбасаде Финске у Београду и Министарства просвјете Црне Горе.

Циљ Конференције „Образовање као кључ успјеха – финско искуство” био је да се у Црној Гори представи фински образовни систем и поставе основе за будућу сарадњу између финских и црногорских актера у образовном сектору.

Конференцију су отворили господин Пекка Орпана, Амбасадор Финске за Србију и Црну Гору и госпођа Весна Вучуровић, помоћница министра просвјете Црне Горе. Оцијенили су одржавање Конференције као веома значајан корак ка продубљивању сарадње између двије стране на пољу образовања и изразили задовољство досадашњом сарадњом кроз заједничке пројекте.

ММ

Говорећи о реформи образовног система у Црној Гори, госпођа Вучуровић је подсјетила да је финско искуство било од великог значаја приликом постављања основа реформе. Притом је истакла важност одржавања овог догађаја који је прилика да представници образовних институција и социјалних партнера размијене мишљења о актуелним развојним питањима у области образовања и детаљније се упознају са једним од водећих образовних система у свијету.

Господин Паси Сахлберг, генерални директор Центра за међународну мобилност и сарадњу (ЦИМО) и један од водећих финских стручњака у области образовања, говорио је о реформи образовног система у Финској и њеним кључним елементима. Посебно је нагласио значај сарадње свих актера друштва у циљу спровођења реформи, као и потребу за успостављањем система професионалне оријентације наставника и јачањем њихове улоге у систему. Господин Еса Суоминен, специјални савјетник министра образовања Финске, у својој презентацији се осврнуо на систем високог и стручног образовања као гаранцији социјалне заштите. У другом дијелу Конфернције, одговорио је на велики број питања учесника која су се односила на проходност образовног система у Финској и стицање квалификација кроз формално, неформално и информално образовање.

Госпођа Киира Кäрккäинен, специјалиста за образовање из Финске консултантске групе (ФЦГ), у свом излагању оцијенила је као веома значајно унапређивање вјештина које не спадају у групу основних вјештина, истичући социјалне вјештине, вјештине понашања, затим вјештине размишљања и креативности.

ММ

Сви наведени говорници су истакли важност успостављања система за обезбјеђивање квалитета у образовању и развијању образовног система који ће бити фокусиран на постизање већег броја вјештина и заснован на доказима.