Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Održana Konferencija „Obrazovanje kao ključ uspjeha – finsko iskustvo”

Saopštenje: Održana Konferencija „Obrazovanje kao ključ uspjeha – finsko iskustvo”
Datum objave: 22.10.2013 16:04 | Autor: MM

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija „Obrazovanje kao ključ uspjeha – finsko iskustvo” održana je danas u Podgorici, u saradnji Ambasade Finske u Beogradu i Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Cilj Konferencije „Obrazovanje kao ključ uspjeha – finsko iskustvo” bio je da se u Crnoj Gori predstavi finski obrazovni sistem i postave osnove za buduću saradnju između finskih i crnogorskih aktera u obrazovnom sektoru.

Konferenciju su otvorili gospodin Pekka Orpana, Ambasador Finske za Srbiju i Crnu Goru i gospođa Vesna Vučurović, pomoćnica ministra prosvjete Crne Gore. Ocijenili su održavanje Konferencije kao veoma značajan korak ka produbljivanju saradnje između dvije strane na polju obrazovanja i izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom kroz zajedničke projekte.

MM

Govoreći o reformi obrazovnog sistema u Crnoj Gori, gospođa Vučurović je podsjetila da je finsko iskustvo bilo od velikog značaja prilikom postavljanja osnova reforme. Pritom je istakla važnost održavanja ovog događaja koji je prilika da predstavnici obrazovnih institucija i socijalnih partnera razmijene mišljenja o aktuelnim razvojnim pitanjima u oblasti obrazovanja i detaljnije se upoznaju sa jednim od vodećih obrazovnih sistema u svijetu.

Gospodin Pasi Sahlberg, generalni direktor Centra za međunarodnu mobilnost i saradnju (CIMO) i jedan od vodećih finskih stručnjaka u oblasti obrazovanja, govorio je o reformi obrazovnog sistema u Finskoj i njenim ključnim elementima. Posebno je naglasio značaj saradnje svih aktera društva u cilju sprovođenja reformi, kao i potrebu za uspostavljanjem sistema profesionalne orijentacije nastavnika i jačanjem njihove uloge u sistemu. Gospodin Esa Suominen, specijalni savjetnik ministra obrazovanja Finske, u svojoj prezentaciji se osvrnuo na sistem visokog i stručnog obrazovanja kao garanciji socijalne zaštite. U drugom dijelu Konferncije, odgovorio je na veliki broj pitanja učesnika koja su se odnosila na prohodnost obrazovnog sistema u Finskoj i sticanje kvalifikacija kroz formalno, neformalno i informalno obrazovanje.

Gospođa Kiira Kärkkäinen, specijalista za obrazovanje iz Finske konsultantske grupe (FCG), u svom izlaganju ocijenila je kao veoma značajno unapređivanje vještina koje ne spadaju u grupu osnovnih vještina, ističući socijalne vještine, vještine ponašanja, zatim vještine razmišljanja i kreativnosti.

MM

Svi navedeni govornici su istakli važnost uspostavljanja sistema za obezbjeđivanje kvaliteta u obrazovanju i razvijanju obrazovnog sistema koji će biti fokusiran na postizanje većeg broja vještina i zasnovan na dokazima.