Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

УНЕСЦО МЕЂУНАРОДНА НАГРАДА ЗА ПИСМЕНОСТ 2013.

Датум објаве: 10.06.2013 12:03 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


УНЕСЦО и ове године организује Међународну награду за писменост. Награда је основана  1967. године.  Ове године се додјељују три УНЕСЦО  „Цонфуциус“  и двије „Кинг Сејонг“ награде   за писменост, које су под покровитељством Народне Републике Кине и Републике Кореје.

Овом наградом се награђује иновативност и изузетност у области писмености широм свијета. Награде се додјељују сваке године појединцима, владама и владиним агенцијама, као и невладиним организацијама, одајући им признање за изузетну праксу и резултате широм свијета.

Тема овогодишњег конкурса је „Писменост за 21. вијек“.  Посебни тематски фокус награде су одрасли који живе у руралним подручјима и млади ван школског система, посебно жене и дјевојке, као и писменост у вишејезичном контексту.

Процес селекције побједника врши се од стране Међународног жирија којег именује генерални директор  УНЕСЦО –а који се састаје једном годишње у Паризу. Добитници   ове награде ће добити новчану награду, сребрну медаљу и диплому. Награда се додјељује на свечаној међунароној  церемонији која ће  се одржати у уторак, 10. септембра 2013, поводом Медјународног дана писмености ( 8.септембар).

Пријаве је потребно попунити на енглеском  или француском језику.

Све информације о конкурсу, као и формулар за пријављивање, можете наћи на следећем сајту:

www.унесцо.орг/ен/литерацy-призес/.

 

Кандидати пријаву достављају Националној комисији за УНЕСЦО за ЦрнуГору (Генералном секретару-МаријиРажњатовић), на е-маил:марија.разнатовиц@гов.ме, најкасније до 28. јуна 2013. године.

 

За све додатне информације у Министарству просвјете можете се обратити Славици Перовић путем телефона: 020 405 304 или путем е-маил адресе:славица.перовиц@мпс.гов.ме.