Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Национална конференција "Црна Гора и глобално образовање"

Саопштење: Национална конференција "Црна Гора и глобално образовање"
Датум објаве: 31.05.2013 16:59 | Аутор: Марко Вукасиновиц

Испис Штампај страницу


Национална конференција “Црна Гора и глобално образовање” одржана је данас у Подгорици, у Министарству просвјете. Ова Конференција представља наставак сличних конференција које су организоване од 2009. године у различитим европским земљама. У периоду од 2013. до 2015. године планирано је организовање низа конференција ове врсте у земљама кандидатима за пријем у Европску унију. Конференција је организована од стране Министарства просвјете Црне Горе, Форума МНЕ, Управе за младе и спорт и уз подршку Центра Сјевер Југ Савјета Европе.


МВ

Конференцију су поздравним говорима отворили Мубера Курпејовић, помоћница министра просвјете, представник Савјета Европе Франциско Сеиxас да Цоста, директор Центра Сјевер Југ и Тамара Чиргић, представница НВО Форум МНЕ.

Циљ Конференције је да окупи све потенцијално заинтересоване стране у области глобалног образовања из Црне Горе, као и регионалне и међународне стручњаке ангажоване на овом пољу који заједно могу да допринесу почетку консултација на ову тему, али и да испланирају даље кораке кад је у питању развој глобалног образовања у Црној Гори.  

На Конференцији су размијењена искустава кад је у питању глобално образовање и његови различити аспекти с посебним освртом на везу глобалног и формалног и неформалног образовања, као и везу између глобалног образовања и медија.

Имајући у виду да Црна Гора нема стратегију за глобално образовање, Конференција је угостила стручњаке из Летоније, Словеније и Португала, у којима је концепт глобалног образовања развијен, како би подијелили примјере добре праксе из својих земаља и самим тим мотивисали сличне иницијативе у Црној Гори.


МВ

На маргинама Конференције, одржан је билатерални састанак помоћнице министра просвјете , са Франциском Сеиxас да Цостом, директором Центра Сјевер Југ. На састанку је разматрана сарадња Црне Горе и Центра Сјевер Југ и потенцијални наставак учешћа Црне Горе у овој мрежи. Господин да Цоста је истакао значај учешћа Црне Горе у овој мрежи, јер то доприноси препознатљивости и видљивости Црне Горе. Кроз сарадњу Црне Горе на мултилатералном нивоу, Црна Гора ће моћи да се промовише на глобалном нивоу. Ова мрежа окупља велики број држава, не само из Европе, већ и из сјеверне Африке и Централне Азије. Најновије државе које су приступиле овој мрежи су Албанија, Андора и Монако.