Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Yоутхинкгреен омладински еколошки покрет позива на “отворено такмичење”

Датум објаве: 06.02.2013 14:01 | Аутор: Милодарка Митровиц

Испис Штампај страницу


Yоутхинкгреен - југенд денкт ум.wелт је међународна образовна омладинска иницијатива која обучава младе из 10 индустријализованих земаља и земаља у настајању и развоју да постану климатски амбасадори. Иницијатива ради са младима на развијању концепта бављења проблемима животне средине/одрживости у њиховим локалним заједницама. Овај концепт резултира стварањем локалних пројеката одрживости, који имају за циљ коначно мобилисање растућег покрета одрживости.

Yоутхинкгреен организује 1. Свјетски омладински самит одрживости у Берлину од 10. до 20. маја 2013. године. Међународна образовна омладинска иницијатива је под покровитељством Савезног канцелара Ангеле Меркел, извршног секретара УНФЦЦЦ Кристиане Фигуерес, као и бившег председника Европског парламента Ханс-Герт Петеринга. Yоутхинкгреен покрет тренутно броји 220 младих из 10 земаља (Бразил (Рио де Жанеиро), Бугарска (Пазардзхик), Кина (Вухан), Египат (Каиро), Немачка (Дисен, Есен, Оснабрик), Индија (Њу Делхи), Италија (Тренто), Намибија (Виндхоек), Перу (Лима), Турска (Чорум)). Заједно воде кампању против климатских промјена и за животну средину, као и за одрживије начине живљења.

1. Свјетски омладински самит одрживости ће се концентрисати на тему “Млади и одрживост у свакодневном животу - изазов, размишљање и развијање нових глобалних начина живљења” која представла велики, свјетски изазов и колективни задатак. Више од 150 младих људи ће доћи у Берлин да учествује на конференцији, заједно са врхунским говорницима из научног, културног, економског, политичког и медијског свијета да анализирају, постављају питања и развијају тему путем говора, дискусије и разних радионица.
Циљ је да се изради заједничка позиција, оријентисана на дјеловање, у којој ће млади људи из цијелог свијета развијати заједничке приједлоге, импулсе и захтјеве за одговорнију будућности у којој ће живјети.

Који начин живота подржавам за данас - сјутра - будућност?

Основна питања о свим аспектима нашег друштвеног постојања широм свијета постављају се свакодневно: како појединац живи, како он/а оријентише себе? Које су надлежности политике, привреде и цивилног друштва у организацији људског живота? Гдје леже границе индивидуалних слобода? Да ли жеља за друштвено и еколошки безбедном будућношћу припада корпусу људских права?

Yоутхинкгреен позива на “отворено такмичење” младе људе који желе да обогате 1. Свјетски омладински самит одрживости својим личним искуствима, да се укључе у дијалоге и креирају заједничка рјешења.

Формални услови/захтјеви за учешће

Учесници морају испунити сљедеће формалне услове пријаве:
- да имају између 15 и 20;
- да посједују основно знање о пољима одрживости и еколошке политике;
- да имају добро знање енглеског језика (језик конференције биће енглески, симултано превођење са немачког на енглески језик и обрнуто биће обезбијеђено);
- да буду у доброј физичкој кондицији и здрави за вријеме боравка;
- да имају важећи пасош.

Пријаве могу поднијети појединци и групе. Међутим, у случају групне пријаве, само представници групе могу бити позвани.

Процедура за пријављивање

Да би учествовали, подносиоци пријава морају обезбиједити сљедећа документа:
1. Резиме који укључује личне податке и податке о образовању, као и ваннаставним активностима;
2. Пропратно писмо (1-2 страна): изложите и објасните разлоге за пријављивање за учешће на Самиту;
3. Специфичне кључне тачке ваше пријаве: изаберите једну или више могућности подношења које желите да користите да би представили себе:


а.Презентација посебног одрживог пројекта – примјер (видети yоутхинкгреен интернет страницу - Суммит 2013 – Пројецт Пресентатион yоутхинкгреен – југенд денкт ум.wелт (ПДФ));

б. Извештај о ставовима на тему “Млади и одрживост у свакодневном животу - изазов, размишљање и развијање нових глобалних начина живљења” у облику: свеобухватног извештаја о искуству, интервјуа, структурног модела, листе жеља, видеа (најмање 10 минута), цртежа, карикатуре или стрипа.
Истражујте и постављајте питања о начинима живота у индустријским земљама и земљама у настајању и развоју. Ставите се у позицију грађанина свијета и покушајте да развијете начине живљења који би боље рјешавали велике изазове нашег времена који се односе на теме “Климатске промјене и одрживи развој”. Дјелујте на постулатима одрживог кретања, одрживе потрошње и одрживог коришћења енергије и ресурса. Да бисте то урадили, можете да заснујете своје размишљање на основним егзистенцијалним функцијама: живите, радите, подржајте себе (храна, одјећа, итд), образујте се, оздравите, стварајте, живите заједно, рециклирајте, доприносите привреди и укључите се у комуникацију.

ц. Израда концепта “Еколошка школа: Школа будућности”. Опишите на чему почива ваша еколошка школа и направите модел.

д. Презентација рада (идеја, обрада) за еколошки оријентисано оглашавање (видјети хттп://www.yоутхинкгреен.орг/пројецт-неwс/).

е. Извођење пјесама које се састоје од тема одрживости и/или климатске промјене.

Молимо вас да шаљете своју пријаву у електронском формату на: инфо@иоутхинкгреен.орг.

Процедуре за избор/финансирање

Побједници ће бити изабрани на основу њихове пријаве од стране жирија пројекта, састављен од стручњака из одрживог образовања који су позвани да дођу на Самит у Берлину. Конференција и програми обилазака, смјештај, исхрана уз путне трошкове током десетодневног боравка у Берлину су бесплатни. У оправданим случајевима, трошкови путовања и виза могу бити субвенционисани.

Рок за пријаве

Рок за подношење пријава је 28. фебруар 2013. године.

За додатне информације: хттп://yоутхинкгреен.орг
За питања: инфо@yоутхинкгреен.орг