Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

АЦЕС│Академија за школе из централне Европе – Разлози и циљеви

Датум објаве: 04.02.2013 10:49 | Аутор: Тања остојиц

Испис Штампај страницу


Тања Остојиц                           Тања Остојиц

АЦЕС је иницијатива ЕРСТЕ фондације коју реализује организација Интеркултуреллес Зентрум, у сарадњи са организацијом Вчели дом. Ова иницијатива је, такође, подржана и од стране министарстава задужених за образовање, у свим земљама учесницама. 
Иницијатори овог програма, али и они који му пружају подршку, вјерују да је образовање врло важно у процесу европских интеграција, као и промоцији европског држављанства. Школе, кроз своје програме међународне сарадње играју важну улогу у развоју преко-граничне сарадње и креирању заједничких активности на регионалном и европском ниову.

Овај програм има за циљ да подржи успостављање централноевропске мреже школа, са идејом стварања одрживог дијалога и сарадње међу младим људима. У том свијетлу, међународно партнерство школа нуди могућности интеркултуралне размјене и сарадње.

Због тога, АЦЕС подржава школска партнерства, кроз такмичење пројеката, и то на годишњем нивоу. Школе чији се пројекти изаберу, биће подржане малим грантовима, али и кроз учешће на међународним састанцима ове мреже.

ПРАВИЛА ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ ШКОЛА

Критеријуми за пријављивање

Ко може да учествује у пројектима?

Позив је упућен основним и средњим школама у земљама учесницама, а право учешћа имају ученици узраста 12-17 година.
Земље партнери су: Албанија, Аустрија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Црна Гора, Хрватска, Чешка, Косово, Мађарска, Македонија, Молдавија, Румунија, Словачка, Словенија и Србија.
Приједлог пројекта подноси једна школа која ће бити носилац пројекта, заједно са једном или више школа међу којима ће тај пројекат бити развијан и имплементиран.

Школа која поднесе пројекат имаће улогу координатора пројекта и биће задужена за координацију међу партнерским школама и за извјештавање о пројекту (кратак наративни и финансијски извјештај). Због тога је врло важно да се контакт особа из школе добро служи енглеским језиком.

Школска партнерства могу бити:
- Билатерална – партнерство између двије школе из различитих земаља учесница;
- Мултилатерална – партнерство између три школе 

Тема пројеката за 2013/2014 годину

Наша друштва постају све више различита. Нажалост, често се дешава да се бојимо оног што је на било који начин ражличито од нас (било да се ради о етничкој, вјерској, родној или старосној разлици). Понекад нагло и без много размишљања правимо разлике између »нас« и »других«, и другачије посматрамо оне који не припадају »нашој групи«. Због тога је суштински важно борити се против такбих предрасуда и упознати боље друге. Прекогранични школски пројекти су врло добра полазна основа да се повежемо са другим људима, па АЦЕС тема за 2013. годину гласи:

»И анд тхе отхерс: Дисцоверинг диверситy ароунд анд wитхин ме«

Школа може поднијети само један приједлог пројекта.
Износ грантова за подршку пројектима.
Партнерске школе ће добити грантове у износу од 1.600 ЕУР по школи, док су школама које су координатори пројекта намијењени грантови од 1.800 ЕУР.

Детаљна упутства као и форму за пријаву пројеката (на енглеском језику) можете преузети овдје...АЦЕС_гуиделинес_2013_финал.пдф

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ?

Пројекти се морају пријавити коришћењем онлине пријаве која је доступна на линку www.ацес.ор.ат/апплy од 1. фебруара до 30. априла 2013. године. Пријаву попуњава искључиво школа носилац пројекта.

Школе које немају партнере исте могу пронаћи уз помоћ алатке која је доступна на сајту www.ацес.ор.ат/партнерфиндер, у чему ће им помоћи и запослени у Интеркултуреллес Зентрум.

Детаљне информације се могу добити на следећим адресама:

www.ацес.ор.ат
Интеркултуреллес Зентрум, Виенна, Аустриа
Цармен Теубл
Т: +43 (0) 1 5867544-20
Цармен.Теубл@из.ор.ат