Manja slova Veća slova RSS

>

ACES│Akademija za škole iz centralne Evrope – Razlozi i ciljevi

Datum objave: 04.02.2013 10:49 | Autor: Tanja ostojic

Ispis Štampaj stranicu


Tanja Ostojic                           Tanja Ostojic

ACES je inicijativa ERSTE fondacije koju realizuje organizacija Interkulturelles Zentrum, u saradnji sa organizacijom Včeli dom. Ova inicijativa je, takođe, podržana i od strane ministarstava zaduženih za obrazovanje, u svim zemljama učesnicama. 
Inicijatori ovog programa, ali i oni koji mu pružaju podršku, vjeruju da je obrazovanje vrlo važno u procesu evropskih integracija, kao i promociji evropskog državljanstva. Škole, kroz svoje programe međunarodne saradnje igraju važnu ulogu u razvoju preko-granične saradnje i kreiranju zajedničkih aktivnosti na regionalnom i evropskom niovu.

Ovaj program ima za cilj da podrži uspostavljanje centralnoevropske mreže škola, sa idejom stvaranja održivog dijaloga i saradnje među mladim ljudima. U tom svijetlu, međunarodno partnerstvo škola nudi mogućnosti interkulturalne razmjene i saradnje.

Zbog toga, ACES podržava školska partnerstva, kroz takmičenje projekata, i to na godišnjem nivou. Škole čiji se projekti izaberu, biće podržane malim grantovima, ali i kroz učešće na međunarodnim sastancima ove mreže.

PRAVILA ZA PRIJAVLJIVANJE ŠKOLA

Kriterijumi za prijavljivanje

Ko može da učestvuje u projektima?

Poziv je upućen osnovnim i srednjim školama u zemljama učesnicama, a pravo učešća imaju učenici uzrasta 12-17 godina.
Zemlje partneri su: Albanija, Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Češka, Kosovo, Mađarska, Makedonija, Moldavija, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Srbija.
Prijedlog projekta podnosi jedna škola koja će biti nosilac projekta, zajedno sa jednom ili više škola među kojima će taj projekat biti razvijan i implementiran.

Škola koja podnese projekat imaće ulogu koordinatora projekta i biće zadužena za koordinaciju među partnerskim školama i za izvještavanje o projektu (kratak narativni i finansijski izvještaj). Zbog toga je vrlo važno da se kontakt osoba iz škole dobro služi engleskim jezikom.

Školska partnerstva mogu biti:
- Bilateralna – partnerstvo između dvije škole iz različitih zemalja učesnica;
- Multilateralna – partnerstvo između tri škole 

Tema projekata za 2013/2014 godinu

Naša društva postaju sve više različita. Nažalost, često se dešava da se bojimo onog što je na bilo koji način ražličito od nas (bilo da se radi o etničkoj, vjerskoj, rodnoj ili starosnoj razlici). Ponekad naglo i bez mnogo razmišljanja pravimo razlike između »nas« i »drugih«, i drugačije posmatramo one koji ne pripadaju »našoj grupi«. Zbog toga je suštinski važno boriti se protiv takbih predrasuda i upoznati bolje druge. Prekogranični školski projekti su vrlo dobra polazna osnova da se povežemo sa drugim ljudima, pa ACES tema za 2013. godinu glasi:

»I and the others: Discovering diversity around and within me«

Škola može podnijeti samo jedan prijedlog projekta.
Iznos grantova za podršku projektima.
Partnerske škole će dobiti grantove u iznosu od 1.600 EUR po školi, dok su školama koje su koordinatori projekta namijenjeni grantovi od 1.800 EUR.

Detaljna uputstva kao i formu za prijavu projekata (na engleskom jeziku) možete preuzeti ovdje...ACES_guidelines_2013_final.pdf

KAKO SE PRIJAVITI?

Projekti se moraju prijaviti korišćenjem online prijave koja je dostupna na linku www.aces.or.at/apply od 1. februara do 30. aprila 2013. godine. Prijavu popunjava isključivo škola nosilac projekta.

Škole koje nemaju partnere iste mogu pronaći uz pomoć alatke koja je dostupna na sajtu www.aces.or.at/partnerfinder, u čemu će im pomoći i zaposleni u Interkulturelles Zentrum.

Detaljne informacije se mogu dobiti na sledećim adresama:

www.aces.or.at
Interkulturelles Zentrum, Vienna, Austria
Carmen Teubl
T: +43 (0) 1 5867544-20
Carmen.Teubl@iz.or.at