Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

А-СМИЛЕ: Америчко-црногорски омладински лидерски програм размјене (А-СМYЛЕ)

Датум објаве: 06.09.2012 12:59 | Аутор: Весна Гајевиц

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо Вас да је и ове године објављен конкурс за Амерички омладински лидерски програм размјене за Црну Гору и Србију (Америцан Сербиа анд Монтенегро Yоутх Леадерсхип Еxцханге – А-СМYЛЕ) који се односи на ученике првог и другог разреда средњих школа у Црној Гори.

 

Овај програм финансиран је од стране Стејт Департмента, а њиме руководи Амерички савјет за међународно образовање (Америцан Цоунцил фор Интернатионал Едуцатион) са којим Министарство просвјете и науке има потписан уговор о сарадњи.

 

Програмом А-СМYЛЕ ученицима средњих школа се пружа могућност да похађају америчке средње школе током једне школске године и да истовремено живе у пажљиво одабраним америчким породицама. Програм А-СМYЛЕ у потпуности финансира амерички Стејт департмент. Такође, А-СМYЛЕ подразумијева да сваки ученик док је на програму од Владе САД добија одређену суму новца (џепарац) којим се покривају редовни трошкови особе средњошколског узраста.

 

Програм ће омогућити ученицима да науче више о грађанским дужностима и друштвеним активностима, да виде како се демократија спроводи у Сједињеним Државама као и да подуче Американце о својој земљи и култури. Програм је осмишљен да пружи прилику младим људима из Црне Горе да развију вјештине које ће им бити потребне да поведу своју генерацију у 21. Вијек и да промовишу међусобно разумијевање међу народима Сједињених Држава и Црне Горе. Након завршетка они ће постати дио мреже бивших учесника програма који ће радити на унапријеђењу свог друштва путем друштвених активности и промовисања грађанског друштва.

 

Услови за пријављивање:

 

-Грађанин Црне Горе;

-Тренутно уписан у први или други разред средње школе;

-Рођен између 1. јануара 1996.г. и 15. јула 1998.г. ;

-Ученици са хендикепом рођени између 15. марта 1995. и 15. јула 1998.г., а који нису завршна година средње школе, могу да учествују на програму;

-Испуњава услове за УС Ј-1 визу за ученике средњих школа;

-Добро знање енглеског језика;

-Испољава особину лидерства;

-Испољава жељу да допринесе заједници након повратка;

-Тестирање се састоји од три круга:

      

Први круг: Пред-тест

Ученици који испуњавају услове везане за старосну доб и разред позвани су да полажу тест знања енглеског језика, који се састоји од 16 питања, по принципу заокруживања. Главна сврха овог пред-теста је да елиминише ученике са веома ограниченим занањем енглеског језика. Тестирања ће се обавити у суботу 22. септембра 2012. г. у Подгорици, Зграда техничких факултета Универзитета Црне Горе и 24. септембра у Беранама, зграда Црвеног крста.

Више детаља можете пронаћи на сајту Америчког савјета: www.ац-сее.орг/програмс/енг-сцхед.хтм

 

Други круг: Писање есеја

Кандидати који успјешно прођу први круг тестирања треба да напишу и два састава на енглеском језику.

 

Трећи круг: Попуњавање пријава и интревјуи

Кандидати који успјешно прођу други круг тестирања пролазе у сљедећи ниво селекције. Од њих се тражи да положе СЛЕП тест енглеског језика (стандардизовани тест за средњошколце), попуне пријаве и учествују у интервјуу.

 

Координатори Америчког савјета дају детаљне информације како се попуњава пријава и под којим условима шаље у дирекцију Америчког савјета.

 

Интервјуи трају 20-так минута. Интервјуи ће се одржати и на енглеском и на матерњем језику ученика да би се онима који интревјуишу омогућило да оцијене ниво знања енглеског језика, као и да се ученицима пружи могућност да себе представе у најбољем свијетлу.

 

За више информација можете контактирати представништво Америчког савјета:

 

Контакт особа: Др Бранка Бошњак

Тел: +382 69 051 444

Америцан Цоунцилс фор Интернатионал Едуцатион

Универзитет Црне Горе – Ректорат,

Цетињска 2, 81 000 Подгорица, Монтенегро

www.ац-сее.орг