Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

САОПШТЕЊЕ: Одржана Конференција поводом завршетка пројекта ТОУР.РЕГ

САОПШТЕЊЕ: Одржана Конференција поводом завршетка пројекта ТОУР.РЕГ
Датум објаве: 29.06.2012 13:58 | Аутор: Милодарка Митровиц

Испис Штампај страницу


Поводом завршетка седмогодишњег Пројекта ТОУР.РЕГ, у Министарству просвјете и спорта, 29. јуна 2012. године, одржана је Конференција у организацији КултурКонтакт Аустрија у сарадњи са Министарством просвјете и спорта Црне Горе и Центром за стручно образовање. Ради се о Пројекту који је финансиран је од стране Аустријске агенције за развој - Аустриан Девелопмент Агенцy (АДА), као и Министарства просвјете, умјетности и културе, а имплементира се од стране КултурКонтакт-а Аустрија у сарадњи са к-едуцатион пројектним канцеларијама и партнерима у земљама учесницама.

Поред чланова тима Пројекта ТОУР.РЕГ, господина Роберта Мршића, шефа пројектне канцеларије у Подгорици, и Љубице Ковачевић, националног координатора Пројекта, Конференцији су присуствовали Њ.Е. амбасадор Републике Аустрије у Црној Гори господин Мартин Паммер, господин Срђан Раичевић, секретар Министарства просвјете и спорта, господин Герхард Коwар, директор КултурКонтакт-а Аустрија, господин Душко Рајковић, директор Центра за стручно образовање.

Господин Срђан Раичевић поздравио је све присутне у име Министарства просвјете и спорта и истакао да се ради о једном изузетно успјешном Пројекту чији су основни циљеви у потпуности постигнути. Поред тога, Пројекат је допринио подизању свијести о значају туризма и туристичких занимања у Црној Гори, дајући допринос унапређењу квалитета образовања и његовом усаглашавању са потребама тржишта рада.

Присутнима су се обратили и господин Герхард Коwар и господин Душко Рајковић и том приликом су изразили задовољство што је један овакав Пројекат постојао и што је за 7 година његовог трајања постигнут велики број конкретних резултата. О тим резултатима детаљније је говорио господин Роберт Мршић. Упознао је присутне са историјом, резултатима и чињеницама о пројекту ТОУР.РЕГ у Црној Гори.

Пројекат ТОУР.РЕГ је почео 2005. године и у три различите фазе трајао је до јуна 2012. године. У првој фази тежиште је било на побољшању практичне наставе у туристичким образовним профилима. Друга фаза је имала нагласак на развоју и управљању школом, пројектној настави, комуникацији, презентацији и одрживости. У трећој фази (од јуна 2010. до јуна 2012. године) најважније је било да се осигурају успјеси постигнути у претходном периоду и да се знање даље продуби. Главни резултати треће фазе су: штампање уџбеника Маркетинг у туризму, развој наставних материјала из области кулинарства, ресторатерства и туристичке групе предмета, низ семинара о методама наставе који су реализовани заједно са ГТЗ-ом и Луx Девелопмент-ом, развој Споразума о реализацији професионалне праксе, инсталација рецепционог софтвера Фиделио у свим пројектним школама. Главни партнери у Пројекту су биле школе у Улцињу, Плаву, Бијелом Пољу, Беранама, Херцег Новом, Будви, Никшићу, Бару, Подгорици, Жабљаку, Колашину, затим Министарство просвјете и спорта, Центар за стручно образовање, Привредна комора Црне Горе, Унија послодаваца Црне Горе, Луx Девелопмент, ГИЗ, Црногорска туристичка организација и многи партнери из туристичке привреде.

Фокус пројекта ТОУР.РЕГ био је сектор стручног образовања, а његови основни циљеви били су подршка туристичком образовању орјентисаном ка пракси, развој практично орјентисане наставе у средњим туристичким школама широм југоисточне Европе, како би се успоставили и испунили међународни стандарди квалитета туристичке услуге.

На крају Конференције је уприличен коктел за све присутне, у организацији Средње стручне школе “Сергије Станић” из Подгорице.