Manja slova Veća slova RSS

>

Završen likovni konkurs UNESCO „Moj portret kulutne baštine“

Datum objave: 20.04.2012 16:19 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna komisija za UNESCO u saradnji sa Ministarstvom prosvjete I sporta i Ministarstvom kulture organizovalo je likovni konkurs UNESCO Moj portret kulturne baštine" za predškolske ustanove i osnovne škole (djeca od 4 do 8 godina), povodom održavanja Foruma slovenskih kultura od 10-16. maja 2012. godine,  a u okviru UNESCO-ve sedmice kulturne raznolikosti. Na konkursu je učestvovalo preko 80 radova iz vrtića širom Crne Gore, kao i iz osnovnih škola članica UNESCO ASP.

Pobjednici konkursA su Kovačević Sara  (6 godina) iz vrtića “Vukosava I. Mašanović” iz Bara; Ljubica Kovačević (6 godina), Bojana Radnjić (7 godina) i Ksenija Koprivica (7 godina) iz vrtića „Naša radost“ iz Herceg Novog; Nađa Đurković (6 godina), Batrić Martinović (6,3 god.) i Vladimir Perović (6,3. god.), Mileusnić Stefan (5,5 god.), Dragana Muratović (5 god.), Gazivoda Lazar (5,5 god.) i Andrea Turčinović (5 god.) iz vrtića “JPU „Zagorka Ivanović“ sa Cetinja.

Komisiju su činili predstavnici ministarstava kulture i prosvjete i sporta, Nacionalne komisije za UNESCO i UNESCO UN CG.

UNESCO smatra da promocija ovakve razmjene ideja među mladim ljudima predstavlja suštinski elemenat u stvaranju osnove za međusobno poštovanje, razumijevanje i miroljubivu koegzistenciju među svjetskim kulturama.

Forum slovenskih kultura se održava u okviru inicijative UNESCO „Kultura, most razvoja“, u skladu sa programom „Svjetsko nasljeđe u rukama mladih“. Ovogodišnji organizator foruma je stalna delegacija Ruske Federacije pri UNESCO-u.

Naših deset najboljih likovnih radova biće izloženi u sjedištu UNESCO-a u Parizu. Za sve ostale radove biće upriličena nacionalna izložba na Cetinju.

U prilogu se nalaze podaci o pobjedničkim radovima.