Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Извјештај са Форума у организацији Савјета Европе и Министарства образовања, науке, младих спорта Републике Украјине

Извјештај са Форума у организацији Савјета Европе и Министарства образовања, науке, младих  спорта  Републике Украјине
Датум објаве: 26.09.2011 14:45 | Аутор: весна гајевиц

Испис Штампај страницу


весна гајевиц

Форум на тему  „Образовни системи у Европи XXИ вијека: Кијевска иницијатива“ у организацији Савјета Европе и Министарства образовања, науке, младих и спорта   Републике Украјине, одржан је у Кијеву 22 и 23. септембра 2011. године. На Форуму је учествовала трочлана делегација Црне Горе у саставу: помоћница министра просвјете и спорта Мубера Курпејовић, мр Бранка Танасијевић, посланица у Скупштини Црне Горе и Биљана Мишовић, савјетница за високо образовање. Делегацију је предводила помоћница министра просвјете и спорта Мубера Курпејовић.

Циљ Форума је био да се нагласе  изазови са којима се суочава савремено друштво  и да се укаже на  значај и улогу Европе у рјешавању питања која су посебно  добила приоритет у времену глобалне кризе. Форум је био изванредна прилика  да се размотри улога образовања, са нагласком да су само заједнички напори гарант изналажења одрживих и ефикасних рјешења са којима се савремено европско друштво суочава.

На Форуму су учествовали представници 30 земаља, као и представници Директоријата за образовање, културу и насљеђе, младе и спорт Савјета Европе, Директоријата за образовање и културу Европске комисије, Болоња секретаријата, Европске уније студената и других међународних организација. Учесницима Форума обратио се предсједник Владе Републике Украјине господин Никола Азаров који је у свом говору, између осталог, дао посебан нагласак остваривању људских права и слобода, односно неопходности изградње друштва које ће његовати културу толеранције. Образовни систем мора бити развијен као добар инструмент који ће бити  основ  за остваривање  људских права  са правног и моралног аспекта. Господин Азаров је посебно нагласио значај успостављања боље комуникације  између образовних институција у циљу стварања такве међународне заједнице која ће изградити веома софистицирану агенду људских права, у којој неће бити мјеста за предрасуде било које врсте. Нови, модернији образовни систем треба да буде иновативан и креативан, јер је то предуслов његове одрживости и компетитивности.

          Министар образовања, науке, младих и спорта Републике Украјине господин Дмитриј Табачник је у свом обраћању учесницима Форума нагласио да је образовање одговорност не само државних званичника, већ и самих образовних установа, наставника, студената и невладиних организација.  Посебно је нагласио да би смањење улагања у образовање био сигуран пут који би нас све сврстао у ред губитника, ако не данас онда већ у блиској будућности. Одавши захвалност Савјету Европе,  као коорганизатору Форума, истакао је да би систем образовања у многим земљама чланицама Савјета Европе био мање ефикасан без њихове експертске помоћи.

          Тема Форума је била изузетно инспиративна за све учеснике који су се сложили да  избор образовања значи избор типа друштва у којем живимо, односно да су дугорочни ефекти образовања од суштинског значаја за изградњу одрживог друштва. Сврха образовања није само лични развој, већ и припрема за тржиште рада, активно учешће у изградњи демократског друштва, при чему образовање не смије да има етикету елитизма, већ треба да буде образовање за све. У модерном друштву  образовање се не третира као неопходност, већ као обавеза. Образовање је постигло свој пуни циљ уколико испуни своју примарну мисију која се, између осталог, огледа у одрживој запошљивости, способности да образовани  људи буду активни чиниоци стварања демократског друштва и омогући лични развој појединца.

          У оквиру Форума одржане су три паралелне групне сесије  на теме: „Образовни системи у мултикултуралним друштвима: изградња културе суживота“; „Компетенције за живот у демократским друштвима XXИ вијека“ и „Школско образовање и универзитети: изградња заједничког европског образовног простора “.

          Заједничка препорука са сесија је треба подржати идеју даљег развоја заједничког Европског образовног простора који ће обухватити универзитете и школе и бити заснован на социјалној инклузији, личном развоју и запошљивости. Посебно је наглашен  вишеструки  значај развоја концепта цјеложивотног учења и даљег унапређења знања и вјештина самих наставника како би били спремни за успјешну примјену нових методолигија у настави и пракси. У циљу испуњења постављених задатака као примарно истакнута је потреба побољшања интеркултуралног дијалога и јачања демоктарског развоја друштва што ће несумњиво допринијети добробити свих грађана.

        На маргини Форума помоћница министра Мубера Курпејовић  је у неформалном разговору са представницима делегација Републике Италије и Републике Украјине размијенила информације о могућностима успостављања сарадње између образовних установа Црне Горе и поменутих земаља.

Учесници скупа донијели су Кијевски комунике.