Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ЕНО програм: Акција пошумљавања - Засади дрво! – 20.мај

Датум објаве: 21.04.2011 13:40 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Програм „ЕНО: Животна средина онлајн“ позива школе, дјецу и младе да се укључе у овогодишњу акцију пошумљавања –посади дрво! Акција пошумљавања спровешће се 20. маја 2011. године у свим земљама чланицама Уједињених Нација, у оквиру Међународног дана биолошког диверзитета и Међународне године шума. Хајде да размислимо о нашим резултатима и фокусирамо се на ургентност наших обавеза у очувању биодиверзитета шума у будућности.

Преко 5 милиона дрвећа засађено је у 150 држава од стране ЕНО школа у прошлогодишњој акцији пошумљавања.

Прво дрвеће биће, 20. маја, засађено у подне у Океанији. Пратећи сунце, ново дрвеће биће засађено у Азији, Европи и Афици. Напокон, овај ланац дрвећа стићи ће и до Америке.

Програм ЕНО- „Животна средина онлајн“ је глобална виртуелна школа и мрежа за одрживи развој. Школе широм свијета изучавају исте еколошке теме, обављају конкретне задатке за околину и размјењују резултате учења у њиховим локалним заједницама и широм свијета посредством интернета.

Око 6 000 школа у 134 државе учествоваће у овим активностима. Програм ЕНО почео је са радом прије 10 година а канцеларије пројекта налазе се у Финској. Да бисте постали члан ове мреже потребно је да се укључите у годишњу акцију пошумљавања и региструјете на веб сајту. 

ЕНО акција пошумљавања 2011: хттп://www.енотреедаy.нет/

Како се укључити?

Потребно је вашу школу/групу/омладинску организацију да региструјете на веб сајту хттп://www.енотреедаy.нет/, најкасније до 13. маја 2011. године. Школама или омладинским организацијама/групама биће накнадно уручен електронски сертификат. Молим вас да потражите упутства, информације и материјале (представе, пјесме, итд.) на веб сајту.

Такође, школе могу да се пријаве за учешће на ЕНО конференцији – Шуме за будућност!АЦТ НОW!, која ће се одржати 13-17. септембра 2011. године у Јоенсуу у Финској. Ова конференција сматра се кључним догађајем Међународне године шума УН, и идеална је прилика за ученике и наставнике да се упознају са овим програмом намијењеним образовању и заштити животне средине.