Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Унесцова мрежа удружених школа: УНЕСЦО-в програм за очување свјетске баштине

Датум објаве: 28.12.2010 10:29 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


УНЕСЦО-в програм за заштиту свјетске баштине је један од најуспјешнијих УНЕСЦО-вих пројеката за младе. Циљ пројекта је развој нових иновативних дидактичких алата и реализација активности за младе: одржавање омладинских форума, конференција, радионица, обука, семинара, волонтерских кампова.

Кроз овај програм, ученици имају прилику да уче о свјетској баштини, историји, традицији и другим културама. Циљ програма је развијање свијести код ученика о пријетњама за свјетску баштину и изналажење начина за њено очување.

И) Међународно ликовно такмичење 2010 – 2011: Патримонитове авантуре кроз свјетску баштину

У оквиру овог Програма већ девету годину реализује се анимирана серија „Партимонитове авантуре кроз свјетску баштину“. Свака епизода заснована је на причама у сликама у којима су садржане поруке за очување свјетске баштине које млади шаљу њиховим вршњацима широм свијета. Лик Патримонита настао је према симболу свјетске баштинен који је осмислила група шпанских ученика на Првом свјетском омладинском форуму у у 1995. години у Бергену, Норвешка. Патримонито значи „мала баштина“ на шпанском језику и представља младог заштитника баштине. Од тада, Патримонито је постао међународна маскота Свјетског образовног програма за свјетску баштину.

С тим у вези, школама чланицама УНЕСЦО-ве мреже удружених школа упућен је позив за учешће на овогодишњем међународном ликовном такмичењу за 2010 – 2011. г. Право на учешће имају ученици од 12 до 18 година. Рок за пријаву био је 15. децембра 2010.г. Четири теме одабране за овогодишње такмичење су:

1)       Свјетска баштина и улога заједнице;

2)       Свјетска баштина и одрживи развој;

3)       Свјетска баштина и одрживи туризам;

4)        Свјетска баштина и биодиверзитет.

 

Информације о Програму за свјетску баштину и Патримониту налазе се на веб сајту: хттп://wхц.унесцо.орг/ , хттп://wхц.унесцо.орг/ен/wхедуцатион/, хттп://wхц.унесцо.орг/ен/патримонито.

 

ИИ) Учешће ученика из СМС школе „17. септембар“ из Жабљака на Омладинском форуму Југоисточне Европе о свјетској баштини

 

Ученици СМ школе „17. септембар“  из Жабљака, Александар Раковић и Александра Анђелић и њихов ментор Снежана Јечменица, одабрани су да, са пројектом „Свијет зна а што је са нама...?“, учествују на Омладинском форуму Југоисточне Европе о свјетској баштини, који ће се одржати на прољеће 2011. године у Словенији и Хрватској.  

Омладински форум Југоисточне Европе је заједничка иницијатива националних комисија за УНЕСЦО из Словеније и Хрватске и Центра за заштиту свјетску баштине.  Право на учешће у форуму имају по два ученика од 14 – 18. г. и један ментор из сваке земље учеснице. Иницијатива се реализује под покровитељством Програма за очување свјетске баштине и Међународне године зближавања култура.