Manja slova Veća slova RSSMedjunarodni programi mobilnosti studenata

15.09.2009.

Konkurs za projekte u okviru Centralno-evropske inicijative

Obavještavamo vas da je Univerzitetska mreža Centralno-evropske inicijative raspisala konkurs za odabir zajedničkih programa (PhD kurseva, master kurseva, ljetnjih škola, seminara i radionica) u sledećim oblastima saradnje:
Ekonomija
Infrastruktura i transport
Regionalni razvoj i urbanizam
Javna administracija i upravljački modeli
Informacione tehnologije
Životna sredina

Rok za podnošenje prijava je 20. novembar 2009. godine.

Zajednički program treba da uključi najmanje dva Univerziteta iz različitih zemalja CEI, unutar jedne od šest navedenih oblasti saradnje.
Prioritet u učešću imaju članice CEI koje nijesu u sastavu Evropske unije Albanija, Bjelorusija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora i Srbija.


Sve detaljnije informacije o navedenom konkursu možete potražiti na web site-u CEI (www.ceinet.org).

19.06.2009.

ERASMUS MUNDUS EXTERNAL COOPERATION WINDOW - Produžetak projekta Basileus i odobrenje novog projekta JoinEU-SEE

Obavještavamo vas da je projekat Basileus dobio produženje od Evropske komisije, tako da će se nastaviti i u narednom periodu (2010/2011 akademska godina). Sve detaljnije informacije možete naći na web-site-u Basileus projekta www.basileus.ugent.be.

Takođe vas obavještavamo da je, osim produžetka već postojećeg Basileus projekta, u okviru programa Erasmus Mundus - prozor za spoljnu saradnju (Erasmus Mundus External Cooperation Window) jos jedan projekat odobren. Projekat - JoinEU-SEE sprovodiće se pod istim pravilima kao i Basileus projekat, samo sa drugim univerzitetima u konzorcijumu

28.05.2009.

Otvoren je konkurs za CEEPUS ljetnje škole "Fish and aqua" i "Soil and Wildlife"

Zsuzanna Tarr, koordinator CEEPUS mreže "Agriculture and Environment in the 21st century" obavijestila nas je da je otvoren konkurs za prijavu za učešće na dvije ljetnje škole u okviru CEEPUS programa.

07.05.2009.

INFORMACIJA O CEEPUS PROGRAMU

Obavještavamo studente osnovnih, postdiplomskih i doktorskih studija, kao i nastavno osoble da je otvoren konkurs za CEEPUS stipendije, za zimski semestar 2009/10.

Molimo sve zainteresovane, koji apliciraju u okviru formiranih CEEPUS mreza da on-line aplikaciju ispune do 31. maja, a za tzv. freemover-e konkurs je otvoren do 15. jula.

03.04.2009.

Konferencija međunarodne komisije po CEEPUS programu

16. konferencija međunarodne komisije po CEEPUS programu održana je 23.marta u Mariboru, Slovenija. Konferenciji su prisustvovali nacionalni koordinatori i eksperti svih zemalja, članica CEEPUS programa.

Razlog organizovanja ove konferencije i okupljanja nacionalnih koordinatora i eksperata u okviru CEEPUS programa je bodovanje i selekcija najboljih CEEPUS mreža, u okviru kojih će se vršti razmjena studenata, istraživača i profesora i saradnja u oblasti visokog obrazovanja (unapređenje studijskih programa, organizovanje zajedničkih programa nakon kojih bi se sticala zajednička diploma "Joint degree", razmjena dobre prakse).

13.02.2009.

POZIV ZA INOVATIVNE PROJEKTNE IDEJE U OBLASTI AKADEMSKE SARADNJE IZMEĐU AUSTRIJSKIH I CRNOGORSKIH VISOKOŠKOLSKIH INSTITUCIJA

U okviru projekta Podrška visokom obrazovanju u Crnoj Gori 2008-2010 koji finansira Austrijska razvojna saradnja Svjetski univerzitetski servis (WUS Austria) objavljuje POZIV ZA INOVATIVNE PROJEKTNE IDEJE U OBLASTI AKADEMSKE SARADNJE IZMEĐU AUSTRIJSKIH I CRNOGORSKIH VISOKOŠKOLSKIH INSTITUCIJA.


Najbolje projektne ideje će biti nagrađene sumom od 10.000 eura, koja će pokriti putne troškove i smještaj u Austriji i Crnoj Gori.

Prihvatljive ideje treba da uključuju:

- Najmanje po jednu visokoškolsku instituciju iz Austrije i iz Crne Gore,
- Najmanje 3 učesnika, jedan professor/asistent + dva studenta iz svake od institucija koje su suključene u projekat,
- Mobilnost učesnika u zajedničkim aktivnostima u trajanju od 10 do 30 dana,
- Projekat će biti realizovan u periodu između aprila 2009. i aprila 2010. godine

25.11.2008.

STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKE I DOKTORSKE STUDIJE IZ EKONOMIJE UČENJE NA DALJINU

The Open Society Foundation and Staffordshire University Business School u saradnji sa Pedagoškim centrom Crne Gore objavljuju konkurs za stipendije iz oblasti ekonomije.
Cilj programa je podrška reformi visokoškolskog obrazovanja u cetralnoj i istočnoj Evropi, kroz davanje prilike mlađem univerzitetskom nastavnom kadru i stručnjacima iz oblasti ekonomije da se upozna sa radom na zapadnim visokoškolskim institucijama, konkretno s ciljem sticanja zvanja MPhil i PhD.

Aplikanti moraju posjedovati izvanredne akademske kvalifikacije iz ekonomije ili srodnih disciplina, a zahtijeva se i dobro poznavanje engleskog jezika. Od kandidata se očekuje da budu državljani Crne Gore sa stalnim mjestom boravišta u istoj.

Uspješni kandidati biće polaznici Staffordshire University MPhil/PhD programa i svake godine će provesti 3-4 mjeseca u boravku na pomenutom Univerzitetu, a ostatak na matičnoj instituciji u svoj zemlji

25.11.2008.

STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKE STUDIJE IZ EKONOMIJE ZA POSLOVNU ANALIZU

Open Society Institute, the Foreign and Commonwealth Office and Staffordshire University Scholarship Scheme for Central and East European Countries u saradnji sa Pedagoškim Centrom Crne Gore objavljuje konkurs za stipendije za postdiplomske studije iz oblasti ekonomije. Od kandidata se očekuje da budu državljani Crne Gore sa stalnim mjestom boravišta u istoj.

Aplikanti moraju posjedovati izvanredne akademske kvalifikacije iz ekonomije ili srodnih disciplina, a zahtjeva se i dobro poznavanje engleskog jezika. Stipendija pokriva školarinu na Staffordshire University, troškove života za jednu osobu i povratnu avionsku kartu. Po završetku studija od uspješnih kandidata se očekuje da se vrate u njihovu zemlju da nastave sa studiranjem ili poslom. Dodatne informacije o programu dostupne su putem sajta Univerziteta: http://www.staffs.ac.uk/schools/business

25.11.2008.

Konkurs za stipendije za školsku 2009/10 godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka

Konkurs za stipendije za školsku 2009/10 godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koje omogućavaju izuzetnim studentima iz Crne Gore jednogodišnje postdiplomske studije na Univerzitetu Kembridž ( OSI/FCO CHEVENING/CAMBRIDGE OVERSEAS TRUSTS
JOINTLY-FUNDED SCHOLARSHIPS FOR POSTGRADUATE STUDENTS)
iz sljedećih oblasti:

Kriminologija,
Studije upravljanja procesom razvoja,
Obrazovanje,
Engleski jezik i primjenjena lingvistika,
Istorija,
Istorija i filozofija nauke,
Međunarodni odnosi,
Pravo,
Menadžment,
Filozofija,
Politička filozofija i istorija ideja,
Socijalna antropologija.

02.04.2008.

Erasmus Mundus (Action IV Enhancing attractiveness) Promovisanje evropskog prostora visokog obrazovanja

Obavještamo Vas da je otvoren konkurs za prijavljivanje projekata u okviru Erasmus Mundus programa (Action IV Enhancing attractiveness) - Promovisanje evropskog prostora visokog obrazovanja. Ova akcija podržava projekte evropske saradnje koja ima za cilj da poboljša imidž, vidljivost i pristupnost evropskom prostoru visokog obrazovanja. Ovim projektima želi se doprinijeti uvođenju međunarodne dimenzije u sistem kvaliteta visokog obrazovanja, međusobnom priznavanju kvalifikacija između evropskih i partnerskih zemljama, razvoju kurikuluma ili mobilnosti.