Manja slova Veća slova RSSMedjunarodni programi mobilnosti studenata

25.11.2008.

STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKE I DOKTORSKE STUDIJE IZ EKONOMIJE UČENJE NA DALJINU

The Open Society Foundation and Staffordshire University Business School u saradnji sa Pedagoškim centrom Crne Gore objavljuju konkurs za stipendije iz oblasti ekonomije.
Cilj programa je podrška reformi visokoškolskog obrazovanja u cetralnoj i istočnoj Evropi, kroz davanje prilike mlađem univerzitetskom nastavnom kadru i stručnjacima iz oblasti ekonomije da se upozna sa radom na zapadnim visokoškolskim institucijama, konkretno s ciljem sticanja zvanja MPhil i PhD.

Aplikanti moraju posjedovati izvanredne akademske kvalifikacije iz ekonomije ili srodnih disciplina, a zahtijeva se i dobro poznavanje engleskog jezika. Od kandidata se očekuje da budu državljani Crne Gore sa stalnim mjestom boravišta u istoj.

Uspješni kandidati biće polaznici Staffordshire University MPhil/PhD programa i svake godine će provesti 3-4 mjeseca u boravku na pomenutom Univerzitetu, a ostatak na matičnoj instituciji u svoj zemlji

25.11.2008.

STIPENDIJE ZA POSTDIPLOMSKE STUDIJE IZ EKONOMIJE ZA POSLOVNU ANALIZU

Open Society Institute, the Foreign and Commonwealth Office and Staffordshire University Scholarship Scheme for Central and East European Countries u saradnji sa Pedagoškim Centrom Crne Gore objavljuje konkurs za stipendije za postdiplomske studije iz oblasti ekonomije. Od kandidata se očekuje da budu državljani Crne Gore sa stalnim mjestom boravišta u istoj.

Aplikanti moraju posjedovati izvanredne akademske kvalifikacije iz ekonomije ili srodnih disciplina, a zahtjeva se i dobro poznavanje engleskog jezika. Stipendija pokriva školarinu na Staffordshire University, troškove života za jednu osobu i povratnu avionsku kartu. Po završetku studija od uspješnih kandidata se očekuje da se vrate u njihovu zemlju da nastave sa studiranjem ili poslom. Dodatne informacije o programu dostupne su putem sajta Univerziteta: http://www.staffs.ac.uk/schools/business

25.11.2008.

Konkurs za stipendije za školsku 2009/10 godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka

Konkurs za stipendije za školsku 2009/10 godinu iz oblasti društvenih i humanističkih nauka, koje omogućavaju izuzetnim studentima iz Crne Gore jednogodišnje postdiplomske studije na Univerzitetu Kembridž ( OSI/FCO CHEVENING/CAMBRIDGE OVERSEAS TRUSTS
JOINTLY-FUNDED SCHOLARSHIPS FOR POSTGRADUATE STUDENTS)
iz sljedećih oblasti:

Kriminologija,
Studije upravljanja procesom razvoja,
Obrazovanje,
Engleski jezik i primjenjena lingvistika,
Istorija,
Istorija i filozofija nauke,
Međunarodni odnosi,
Pravo,
Menadžment,
Filozofija,
Politička filozofija i istorija ideja,
Socijalna antropologija.

02.04.2008.

Erasmus Mundus (Action IV Enhancing attractiveness) Promovisanje evropskog prostora visokog obrazovanja

Obavještamo Vas da je otvoren konkurs za prijavljivanje projekata u okviru Erasmus Mundus programa (Action IV Enhancing attractiveness) - Promovisanje evropskog prostora visokog obrazovanja. Ova akcija podržava projekte evropske saradnje koja ima za cilj da poboljša imidž, vidljivost i pristupnost evropskom prostoru visokog obrazovanja. Ovim projektima želi se doprinijeti uvođenju međunarodne dimenzije u sistem kvaliteta visokog obrazovanja, međusobnom priznavanju kvalifikacija između evropskih i partnerskih zemljama, razvoju kurikuluma ili mobilnosti.

28.02.2008.

TEMPUS INFO DAN U PODGORICI

Obavještavamo vas da će se Tempus informativni dan održati 3. marta 2008. godine u Sali Rektorata Univerziteta Crne Gore, sa početkom u 9.30.Download

04.02.2008.

Otvoren poziv za prijavljivanje projekata u okviru nove faze TEMPUS IV programa Reforma visokog obrazovanja kroz međunarodnu šemu mobilnosti među univerzitetima

Nakon završetka treće faze TEMPUS programa tzv. TEMPUS III, otpočinje nova faza programa - TEMPUS IV.

TEMPUS i dalje nastavlja da podržava reformu visokog obrazovanja kroz zajedničke evropske projekte (Joint European Projects) i strukturne projekte (Structural Projects) na nacionalnom i regionalnom nivou.

09.01.2008.

ERASMUS MUNDUS-Spoljni prozor sa saradnju - Otvoren poziv za prijavljivanje projekata

Rok: 15. februar 2008.

Erasmus Mundus Spoljni prozor za saradnju za zemlje Zapadnog Balkana (Erasmus Mundus External Cooperation Window) predstavlja novu šemu saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja, koja je komplementarna ostalim programima u ovoj oblasti, kao što su Tempus, Erasmus Mundus... Cilj Programa jeste jačanje saradnje u oblasti visokog obrazovanja između EU zemalja i trećih zemalja, kroz povećanje mobilnosti između visokoobrazovnih institucija zemalja EU i zapadnog balkana.
EK će finansirati partnerstva između visokoobrazovnih institucija EU i trećih zemalja. Grant pokriva troškove vezane za organizaciju mobilnosti za studente, kao i troškove implementacije mobilnosti

04.06.2007.

Obavještenje: INFORMACIJE O CEEPUS PROGRAMU

CEEPUS-Central European Exchange Program for University Studies
Centralno-evropski program za razmjenu studenata i predavača

Crna Gora je učesnica Centralno-evropskog programa za razmjenu studenata i predavača od školske 2005/06 godine.

U Varšavi 12. i 13. marta 2004. godine održan je 10. sastanak Združenog komiteta ministara prosvjete u okviru Centralnoevropskog programa za razmjenu studenata i predavača. Na tom sastanku prezentovano je pismo o namjerama Srbije i Crne Gore da pristupi Sporazumu za unapređenje saradnje u oblasti visokog obrazovanja. Odlukom donijetom na ovom sastanku Srbija i Crna Gora su primljene u članstvo CEEPUS-a i time postale 10. član ovog Programa (u Program su bile uključene sljedeće države: Austrija, Bugarska, Republika Slovačka, Republika Češka, Slovenija, Hrvatska, Mađarska, Poljska i Rumunija)

04.06.2007.

Obavještenje: ERASMUS MUNDUS MASTER PROGRAM

EU Erasmus mundus master program je program saradnje i mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja. Ima za cilj da poboljša kvalitet visokog obrazovanja u Evropi i unaprijedi interkulturalno razumijevanje kroz saradnju zemalja EU međusobno i EU i "trećih zemalja".
Ovim programom se namjerava pojačati evropska saradnja i internacionalne veze u visokom obrazovanju pomoću master kurseva izuzetno visokog kvaliteta.
Stipendije za erasmus mundus master kurseve pružaju mogućnost studentima i profesorima iz tzv. "trećih zemalja" da steknu postdiplomsko obrazovanje na prestižnim evropskim univerzitetima...

22.12.2005.

Evropska komisija: Poziv za predlaganje projekata za indirektne RTD aktivnosti (Research and Technological Development Istraživački i tehnološki razvoj)

Evropska komisija je u okviru svog 6. okvirnog programa za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti objavila

Poziv za predlaganje projekata za indirektne RTD aktivnosti u okviru specifičnog programa za istraživanje, tehnološki razvoj i ogledne aktivnosti: "Integrisanje i jačanje Evropske istraživačke oblasti".

Tematska oblast ovog poziva je

Specifične mjere za podršku međunarodnoj saradnji zemlje Zapadnog Balkana a naziv Mjere specifične podrške (SSA) za zemlje Zapadnog Balkana.
Download