Мања слова Већа слова РСС

Закон о слободи вјероисповијести

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Министарство просвјете и науке Сектор за високо образовање Тел/фаx: 405 313 www.мпин.гов.ме Стипендије страних влада

Студирање у иностранству

Датум објаве: 29.04.2010 11:15 | Аутор: Нада Ковач

Испис Штампај страницу


Студирање у РУСИЈИ

Московски државни институт за међународне односе Министарства иностраних послова Руске Федерације сваке године расписује конкурс за упис  кандидата из Црне Горе на овај престижни Институт.

Крајњи рок за пријаву на конкурс је 1. јун у години када је Конкурс расписан.

За детаљније информације посјетите wеб адресу Министарства просвјете и науке www.мпин.гов.ме

 

Федерална агенција за образовање Министарства образовања и науке Руске Федерације сваке године објављује конкурс за додјелу стипендија кандидатима из Црне Горе.

Стипендије су предвиђене за основне и постдипломске студије, као и за специјализације.

Кандидатуре треба да буду предате Федералној агенцији за образовање РФ најкасније до 1. маја године у којој је Конкурс расписан.

За детаљније информације посјетите wеб адресу Министарства просвјете и науке www.мпин.гов.ме

 

 

Студирање у ВЕЛИКОЈ БРИТАНИЈИ

Дулвертон сцхоларсхипс

Потпуну и парцујалне Дулвертон стипендија су доступне истакнутим  студентима из земаља источне и централне Европе( Албаниа, Армениа, Азербејџан, Босна, Црна Гора, Хрватска, Чешка Република, Летонија, Литванија, Македонија, Мађарска, Пољска, Румунија, Руска Федерација, Словачка, Словенија, Србија и Украјина и Србија).

 

За пријавни формулар и детаљније информације посјетите wеб адресу: www.админ.оx.ац.ук/ио/  или контактирајте интернатионал.оффице@админ.оx.ац.ук

 

Бритисх Цхевенинг Сцхоларсхипс

Тхе Цхевенинг Сцхоларсхип Програм је престижна шема стипендија којом се финансира наставак студија у Уједињеном Краљевству за стране студенте. Шема стипендије се финансира од стране Министарства иностраних послова УК, администрира од стране Британског Савјета и дјелује у више од 150 земаља. Годишње се финансира преко  2 300 студената. Стипендије се односе постдипломске студије И стидијске боравке, у трајању не краће од три мјесеца.

За детаљније информације посјетите сљедеће wеб адресе: www.цхевенинг.цом, www.бритисхцоунцил.орг.yу или контактирајте особље Британског Савјета у Подгорици на тел: 205 440

 

ОРСАС-програм стипендија за истраживаче -Оверсеас Ресеарцх Студентс Аwардс Схеме

ОРСАС аwардс оффер интернатионал постградуате студентс тхе оппортунитy то царрy оут а броад ранге оф ресеарцх ат wелл-естаблисхед УК ацадемиц институтионс оф wорлдwиде рецогнитион

Плеасе ремембер тхат ОРСАС аwардс аре интендед фор студентс оф фулл-тиме постградуате ресеарцх студy онлy, анд нот фор тхосе ундертакинг ундерградуате ор таугхт постградуате студy.

За ближе информације посјетите wеб-сите www.университиесук.ац.ук/орс

 

Кратке посјете Великој Британији-Програм Британске академије

Бритисх Ацадемy аwардс аре офферед фор постдоцторал ресеарцх ин тхе хуманитиес анд социал сциенцес.

www.бритац.ац.ук/фундинг/гуиде

 

Студирање у ШВЕДСКОЈ

Шведски институт је креирао wеб-страну www.Студyинсwеден.се, како би учинио доступним информације страним студентима о могућности студирања у Шведској

 

Шведски институт сваке године нуди око 400 стипендија за стране студенте И истраживаче који желе своје студије наставити на шведском универзитету или колеџу.

Тхе Сwедисх Интернатионал Девелопмент Цооператион Агенцy (Сида) финансира Линнаеус-Палме программе. У оквиру овог програма, дио средстава се одваја за наставно особље и студенте из земаља у развоју, којима се пружа могућност да школовање или рад наставе у Шведској. Програм води Интернатионал Программе Оффице фор Едуцатион анд Траининг.

Кандидат не може директно аплицирати за стипендију, већ се програмом предвиђа сарадња између шведског универзитета и универзитета земље у развоју и на тај начин се врши размјена.

Мастер ин Сwеден фор Еастерн Еуропе

Програм је отворен за кандидате из  Албаније, Арменије, Азербејџана, Бјелорусије, Босне и Херцеговине, Грузије, Киргистана, Косова, Македоније, Молдавије, Црне Горе, Сербије, Таџикистана и Украјине.

Програм пружа могућност кандидатима из наведених земаља да магистарске студије заврше у Шведској.

Гуест Сцхоларсхип Программе

Гуест Сцхоларсхип Программе је отворен за кандидате из цијелог свијета.

Нема ограничења у погледу година старости. Потребно је одлично знање енглеског.

Када аплицирате за упис на магистарски програм на шведском универзитету или колеџу, у исто вријеме требате аплицирати за стипендију од Шведског института. Приликом аплицирања за упис требате навести да желите да вам се апликација размотри за стипендију.

 

Студирање у ХОЛАНДИЈИ

Хуyгенс Програм, Програм Министарства образовања, културе и науке ХОЛАНДИЈЕ

www.нуффиц.нл/хуyгенс

Програм је отворен за студенте из свих земаља свијета. Намијењен је талентованим студентима који желе да дођу у Холандију у завршној фази бацхелор студија или у току магистарских студија. Студије могу укључити истраживање или практичну обуку.

Апликације за Хуyгенс стипендију  се шаљу Нуффиц центру до 1. фебруара у години, у којој се стипендија започиње реализовати

Детаљније информације налазезе се wеб адреси: www.нуффиц.нл/хсп

Студирање у НОРВЕШКОЈ

Тхе Qуота Программе

Норвешка Qуота Сцхеме је шема финансирања коју нуди Влада Норвешке студентима из земаља у развоју, централне и источне Европе и земаља бившег Совјетског Савеза, који желе да наставе студије у Нервешкој.

Овај програм окупља 1100 студената годишње.

Предвиђене стипендије за магистарске и ПхД програме, као и за једногодишње напредне курсеве норвешког језика.

Крајњи рок за аплицирање за ове стипендије је 1. децембар.

За детаљне информације посјетите wеб адресу: www.уио.но/енглисх/ацадемицс/адмиссион/qуота

 

Студирање у ЊЕМАЧКОЈ

ДААД- њемачка сервис за академску размјену

Њемачки сервис за академску размјену (ДААД) сваке године нуди стипендије за постдипломске студије за све студијске програме , укљуцујуци и академије.

Конкурс за ДААД стипендије је сваке године у септембру/октобру мјесецу.

За детаљније информације посјетите www.даад.де/стипендиен/ен

 

Студирање у ГРЧКОЈ

Министарство иностраних послова- Дирекција за међународну просвјетну и културну сарадњу Републике Грчке сваке године расписује Конкурс за  стипендије за основне и постдипломске студије.

Рок за достављање потпуне документације је крај јуна или почетак јула мјесеца у години када је Конкурс расписан.

 

Министарствао образовања и вјера Републие Грчке  нуди стипендије за магистарске студије, постдокторско истраживање и учење грчког језика

Крајњи рок за аплицирање је крај априла мјесеца у години када је Конкурс расписан.

Детаљније информације могу се наци на сајту Министарства просвјете и науке www.мпин.гов.ме,  контактирајући надлежног службеника у Амбасади Републике Грчке на тел: 618 170 или на сајту www.yпептх.гр

 

Студирање у СЛОВЕНИЈИ

Влада Републике Словеније сваке године нуди одређен број стипендије студентима из Црне Горе за студијске боравке у  у трајању од 3 до 10 мјесеци. Основни циљ овог програма стипендија је да студенти из Црне Горе један дио својих студија проведу на словеначкој установи високог образовања, под менторством словеначког професора (предност у добијању стипендије имају студенти постдипломских студија).

Крајњи рок за аплицирање је 30. април у години када је расписан Конкурс.

Детаљније информације о овим стипендијама се могу наћи на сајту Министарства просвјете и науке ЦГ www.мпин.гов.ме  и на сајту Центра за мобилност и ЕУ програме у области образовања Р. Словеније www.цмепиус.си

 

Студирање у ЈАПАНУ

Влада Јапана сваке године нуди одређен број стипендија за упис на основне, магистарске и докторске студије у Јапану, у оквиру Манбукагакусхо програма стипендија.

Крајњи рок за аплицирање је 20. јун.

Детаљне информације могу се наћи на сајту Министарства просвјете и науке ЦГ www.мпин.гов.ме или на сајту Амбасаде Јапана у Београду www.yу.емб-јапан.го.јп

 

 

Студирање у САД-у

Коккаилс програм

www.ксг.харвард.еду

Коккаилс програм нуди стипендије појединцима  укљуценим у јавни сектор из земаља југоисточне и централноисточне Европе за студирање на Харвардској Јохн Ф. Кеннедy Сцхоол оф Говернмент.

Крајњи рок за пријем на КСГ зависи од изабраног магистарског програма, а крајњи рок за подношење документације за Коккаилс Феллоwсхип је јануар мјесец.

За детаљније информације о овим стипендијама контактирајте САД конзулат на број: +382 20 225 417 или посјетите wеб-адресу: www.ксг.харвард.еду/апплy/деадлинес

 

 

WУС-Wорлд Университy Сервице, Аустрија- Свјетски универзитетски сервис, Аустрија

www.wус-аустриа.орг

Као дио међународне мреже активан на свим континентима у готово 50 земаља, WУС-Аустриа има за циљ да унаприједи међународну сарадњу, демократизује постојеће услове студирања и реформише највећу образовну институцију у Црној Гори. Такође, она настоји да припреми студенте за модеран европски систем високог образовања. Сходно томе, WУС-Аустрија у претходних девет година организује низ програма који омогућавају финансијска средства за студијске бораваке, набавку опреме која је потребна за одређени студијски програм, семинаре, студенска такмичења и курсеве њемачког језика. Од 1998. године Влада Аустрије је улозила преко 3 милиона еура у развој високог образовања у Црној Гори

Студирање у ИТАЛИЈИ

Влада Републике Италије сваке године објављује  конкурс за додјелу краткорочних стипендија.
Стипендије су намијењене држављанима Црне Горе који имају између 18. и 35. година. Старосно ограничење се не односи на професоре италијанског језика који се активно баве предавањем. Кандидати имају обавезно тестирање знања италијанског језика.
Пријавни формулар и детаљније информације могу се пронаћи на сајту Италијанског Министарства: хттп://борсеонлине.естери.ит/борсеонлине/ит/индеx.асп односно на www.естери.ит > Оппортунитà > пер страниери > Доманда ди борса ди студио
или на сајту Италијанске Амбасаде хттп://www.амбподгорица.естери.ит/амбасциата_подгорица
или контактирајући Амбасаду Р. Италије у Подгорици сриједом и петком од 10.30 до 13.00 х. (тражити проф. Тересу Албано).

Студирање у СЛОВАЧКОЈ

Национални програм стипендија Републике Словачке има за циљ да подржи мобилност страних студената, ПхД студената, наставног особља и истраживача за студијске боравке на словачким установама високог образовања и научним институтима.

Програм стипендија обухвата стипендије за:
-мастер студије за период од 1 до 2 семестра (од 5 до 10 мјесеци),
-ПхД студенте за период од 1 до 12 мјесеци,
-за универзитетске професоре и истраживаче за период од 1 до 12 мјесеци.

Потребно је испунити апликациони формулар, на словачком, енглеском, француском, шпанском или руском, доставити сва потребна документа, након чега се комплетан апликациони материјал шаље електронским путем.
Детаљније информације се могу наћи на wеб адреси:
www.сцхоларсхипс.ск или www.мпин.гов.ме

Такодје осим он-лине апликације неопходно је документа послати и поштом на адресу:
САИА, н.о.Наместие слободy 23
812 20 Братислава 1
Словац Републиц

Крајњи рок за пријаву је 30. Април у години када се конкурс расписује.
Контакт детаљи:
САИА н.о. Наместие Слободy 23, 812 20 Братислава 1, Словак Републиц
Тел: +421 2 544 11 426 (436)
Фаx: +421 2 544 11 429
Емаил: силвиа.котилицова@саиа.ск
www.сцхоларсхипс.ск

Студирање у ТУРСКОЈ

Влада Републике турске је понудила шест стипендија (двије за додипломске, двије за постдипломске И двије за докторске студије) за школску 2010/11. за кандидате из Црне Горе.
Такође И отворена је могућност стипендија за студијске боравке у трајању од 2 до 8 мјуесеци., као И за курсеве турског језика (у период од 1. јула до 31. августа).
Рок за пријаву је 20. Јун 2010. године.
Предвиђено је да студенти имају једну припремну годину за учење турског
Стипендија покрива трошкове школарине, смјештаја , исхране и здравственог осигурања.

Детаљније информације о програму стипендија Владе Републике Турске могу се наћи на wеб адреси: хттп://дигм.меб.гов.тр или на wеб адреси: www.мпин.гов.ме

КОРИСНИ ЛИНКОВИ И ПРЕТРАЖИВАЧИ

Програми генералног директората Савјета Европе за образовање, културу, насљеђе, младе и спорт

www.цое.инт/Т/Е/Цултурал_Цо-опаратион

 

Конкурси за стипендије ЕУ

www.еуропе.еу.инт/грантс

 

Фонд солидарност за мобилност омладине-Солидаритy Фонд фор Yоутх Мобилитy

www.галадриел.цое.инт

 

Студијски боравци-Програм Савјета Европе

www.цое.инт

 

ХЕСП- Програм међународне подршке у области високог образовања-Интернатионал Хигхер Едуцатион Суппорт Программе, Програм Института за отворено друштво, Фондација Сорош

www.сорос.орг/инитиативес/хесп

 
СМИТХОНИАН ИНСТИТУТИОН ФЕЛЛОWСХИП ПРОГРАМ
хттп://www.си.еду/ресеарцх+студy
 

 

Стипендије  Владе ФРАНЦУСКЕ

www.франце.орг.yу

Могућности студирања на француском говорном подручју БЕЛГИЈЕ

www.енсеигнемент.бе/цитоyенс

www.дгде.бе/ен/дгде/грантс

 

Студентска електронска база стипендија, ДАНСКА- Студентс' Онлине'с сцхоларсхип датабасе

www.со.дк

 

Центар за међународну мобилност, ФИНСКА- Центер фор Интернатионал Мобилитy

www.финланд.цимо.фи/сцхоларсхипс

 

Центар за међународну сарадњу НОРВЕШКЕ-Тхе Норwегиан Центре фор Интернатионал Цооператион ин Хигхер Едуцатион

www.сиу.но

 

Цампус ПОРТУГАЛ

www.сапо.пт

 

Стипендије Министарства просвјете и науке ШПАНИЈЕ

www.мец.ес/меед/бецас

www.бецасмае.ес

 

Стипендије Владе РЕПУБЛИКЕ ИТАЛИЈЕ

www.иицбелградо.естери.ит

 

Стипендије Владе Мексика

www.бецас.сре.гов.мx

 

 

Ректорска конференција швајцарских универзитета- Рецтор'с Цонференце оф Сwисс Университиес

www.црус.цх

www.ббw.админ.цх

www.сбф.админ.цх

 

ВЕЛИКА БРИТАНИЈА

www.бритисхцоунцил.орг

 

Студирање и истраживање у АУСТРИЈИ

www.оеад.ац.ат
www.грантс.ат

 

Академска информациона мрежа југоисточне Европе

www.аинсее.инфо

 

САД Амбасада у Подгорици
Под одјељком Еxцхангес се налазе информације о стипендијама. Испред стипендије, цији конкурс је у току постоји ознака.
хттп://подгорица.усцонсулате.гов/
хттп://подгорица.усцонсулате.гов/па/еxцхангес/индеx.хтмл
ХУМАН РИГХТС ЕДУЦАТИОН ФУНДЕРС 
хттп://www.хреа.орг/пубс/ХРЕресоурцебоок/2нд/цхаптер-сиx.хтмл

ТХЕ ЦОУНЦИЛ ФОР ЕУРОПЕАН СТУДИЕС
хттп://www.еуропанет.орг/

УНЕСЦО Студyинг Аброад - Фундинг анд Феллоwсхип Информатион Ресоурцес хттп://www.унесцо.орг/едуцатион/студyингаброад/нетwоркинг/феллоwсхип.схтмл/феллоwсхип.схтмл

Романиан Говернмент сцхоларсхипс                                                                         хттп://www.бурсегуверн.ро/

Сеарцх енгине фор сцхолар соурцес
хттп://www.фастwеб.цом/иб/yахоо-60ф

ФУНДИНГ ФОР НОН ГОВЕРНМЕНТАЛ ОРГАНИЗАТИОНС
Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy
хттп://www.нед.орг/
Натионал Ендоwмент фор Демоцрацy, 1101 Фифтеентх Стреет, НW, Суите 700, Wасхингтон ДЦ, 20005

 

Претраживачи:

www.проспецтс.ац.ук

www.топградуате.цом

 

                               

                                         ФОНДАЦИЈЕ

 

АД ФУТУРА

Словеначка фондација за науку И образовање

www.ад-футура.си 

 

ЕЛИЕ КЕДОУРИЕ МЕМОРИАЛ фондација - ЕЛИЕ КЕДОУРИЕ МЕМОРИАЛ ФУНД, Програм британске академије

www.бритац.ац.ук/фундинг/гуиде

 

Фондација Елизабета Баркер- ЕЛИСАБЕТХ БАРКЕР ФУНД, Програм Британске академије

www.бритац.ац.ук

 

Александар фон Хумболт Фондација- АЛЕXАНДЕР вон ХУМБОЛДТ СТИФТУНГ

www.хумболдт-фоундатион.де

 

Фодација »Сјећање, одговорност и будућност«

www.зукунфтсфондс.де

 

Фондација Фридрих Еберт- ФРИЕДРИЦХ ЕБЕРТ СТИФТУНГ

www.фес.орг.yу

 

Фондација Фридрих Нојман-ФРИЕДРИЦХ НАУМАНН СТИФТУНГ

www.фнст.де

 

Фондација Конрад Аденауер- КОНРАД АДЕНАУЕР СТИФТУНГ

www.кас.де

 

њемачка фондација за истраживања ДФГ- ДЕУТСЦХЕ                    ФОРСЦХУНГСГЕМЕИНСЦХАФТ

www.дфг.де

 

WЕСТМИНСТЕР ФОУНДАТИОН ФОР ДЕМОЦРАЦY

www.wфд.орг

 

Фондација за демократију на Балкану- БАЛКАН ТРУСТ ФОР ДЕМОЦРАЦY

www.гмфус.орг

 

Фондација Пол Гети- Ј. ПАУЛ ГЕТТИ ТРУСТ

www.геттy.еду

 

ЛЕВЕРХУЛМЕ ТРУСТ, Бритабска фондација

www.леверхулме.орг.ук

 

 

Форд фондација- ФОРД ФОУНДАТИОН

www.фордфоунг.орг

 

ОПЕН СОЦИЕТY ИНСТИТУТЕ, Сорос фодација

www.сорос.орг

www.фосyу.орг

 

Курт Wеилл Фоундатион фор Мусиц

www.кwф.орг