Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo prosvjete i nauke Sektor za visoko obrazovanje Tel/fax: 405 313 www.mpin.gov.me Stipendije stranih vlada

Studiranje u inostranstvu

Datum objave: 29.04.2010 11:15 | Autor: Nada Kovač

Ispis Štampaj stranicu


Studiranje u RUSIJI

Moskovski državni institut za međunarodne odnose Ministarstva inostranih poslova Ruske Federacije svake godine raspisuje konkurs za upis  kandidata iz Crne Gore na ovaj prestižni Institut.

Krajnji rok za prijavu na konkurs je 1. jun u godini kada je Konkurs raspisan.

Za detaljnije informacije posjetite web adresu Ministarstva prosvjete i nauke www.mpin.gov.me

 

Federalna agencija za obrazovanje Ministarstva obrazovanja i nauke Ruske Federacije svake godine objavljuje konkurs za dodjelu stipendija kandidatima iz Crne Gore.

Stipendije su predviđene za osnovne i postdiplomske studije, kao i za specijalizacije.

Kandidature treba da budu predate Federalnoj agenciji za obrazovanje RF najkasnije do 1. maja godine u kojoj je Konkurs raspisan.

Za detaljnije informacije posjetite web adresu Ministarstva prosvjete i nauke www.mpin.gov.me

 

 

Studiranje u VELIKOJ BRITANIJI

Dulverton scholarships

Potpunu i parcujalne Dulverton stipendija su dostupne istaknutim  studentima iz zemalja istočne i centralne Evrope( Albania, Armenia, Azerbejdžan, Bosna, Crna Gora, Hrvatska, Češka Republika, Letonija, Litvanija, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunija, Ruska Federacija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina i Srbija).

 

Za prijavni formular i detaljnije informacije posjetite web adresu: www.admin.ox.ac.uk/io/  ili kontaktirajte international.office@admin.ox.ac.uk

 

British Chevening Scholarships

The Chevening Scholarship Program je prestižna šema stipendija kojom se finansira nastavak studija u Ujedinjenom Kraljevstvu za strane studente. Šema stipendije se finansira od strane Ministarstva inostranih poslova UK, administrira od strane Britanskog Savjeta i djeluje u više od 150 zemalja. Godišnje se finansira preko  2 300 studenata. Stipendije se odnose postdiplomske studije I stidijske boravke, u trajanju ne kraće od tri mjeseca.

Za detaljnije informacije posjetite sljedeće web adrese: www.chevening.com, www.britishcouncil.org.yu ili kontaktirajte osoblje Britanskog Savjeta u Podgorici na tel: 205 440

 

ORSAS-program stipendija za istraživače -Overseas Research Students Awards Sheme

ORSAS awards offer international postgraduate students the opportunity to carry out a broad range of research at well-established UK academic institutions of worldwide recognition

Please remember that ORSAS awards are intended for students of full-time postgraduate research study only, and not for those undertaking undergraduate or taught postgraduate study.

Za bliže informacije posjetite web-site www.universitiesuk.ac.uk/ors

 

Kratke posjete Velikoj Britaniji-Program Britanske akademije

British Academy awards are offered for postdoctoral research in the humanities and social sciences.

www.britac.ac.uk/funding/guide

 

Studiranje u ŠVEDSKOJ

Švedski institut je kreirao web-stranu www.Studyinsweden.se, kako bi učinio dostupnim informacije stranim studentima o mogućnosti studiranja u Švedskoj

 

Švedski institut svake godine nudi oko 400 stipendija za strane studente I istraživače koji žele svoje studije nastaviti na švedskom univerzitetu ili koledžu.

The Swedish International Development Cooperation Agency (Sida) finansira Linnaeus-Palme programme. U okviru ovog programa, dio sredstava se odvaja za nastavno osoblje i studente iz zemalja u razvoju, kojima se pruža mogućnost da školovanje ili rad nastave u Švedskoj. Program vodi International Programme Office for Education and Training.

Kandidat ne može direktno aplicirati za stipendiju, već se programom predviđa saradnja između švedskog univerziteta i univerziteta zemlje u razvoju i na taj način se vrši razmjena.

Master in Sweden for Eastern Europe

Program je otvoren za kandidate iz  Albanije, Armenije, Azerbejdžana, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Gruzije, Kirgistana, Kosova, Makedonije, Moldavije, Crne Gore, Serbije, Tadžikistana i Ukrajine.

Program pruža mogućnost kandidatima iz navedenih zemalja da magistarske studije završe u Švedskoj.

Guest Scholarship Programme

Guest Scholarship Programme je otvoren za kandidate iz cijelog svijeta.

Nema ograničenja u pogledu godina starosti. Potrebno je odlično znanje engleskog.

Kada aplicirate za upis na magistarski program na švedskom univerzitetu ili koledžu, u isto vrijeme trebate aplicirati za stipendiju od Švedskog instituta. Prilikom apliciranja za upis trebate navesti da želite da vam se aplikacija razmotri za stipendiju.

 

Studiranje u HOLANDIJI

Huygens Program, Program Ministarstva obrazovanja, kulture i nauke HOLANDIJE

www.nuffic.nl/huygens

Program je otvoren za studente iz svih zemalja svijeta. Namijenjen je talentovanim studentima koji žele da dođu u Holandiju u završnoj fazi bachelor studija ili u toku magistarskih studija. Studije mogu uključiti istraživanje ili praktičnu obuku.

Aplikacije za Huygens stipendiju  se šalju Nuffic centru do 1. februara u godini, u kojoj se stipendija započinje realizovati

Detaljnije informacije nalazeze se web adresi: www.nuffic.nl/hsp

Studiranje u NORVEŠKOJ

The Quota Programme

Norveška Quota Scheme je šema finansiranja koju nudi Vlada Norveške studentima iz zemalja u razvoju, centralne i istočne Evrope i zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza, koji žele da nastave studije u Nerveškoj.

Ovaj program okuplja 1100 studenata godišnje.

Predviđene stipendije za magistarske i PhD programe, kao i za jednogodišnje napredne kurseve norveškog jezika.

Krajnji rok za apliciranje za ove stipendije je 1. decembar.

Za detaljne informacije posjetite web adresu: www.uio.no/english/academics/admission/quota

 

Studiranje u NJEMAČKOJ

DAAD- njemačka servis za akademsku razmjenu

Njemački servis za akademsku razmjenu (DAAD) svake godine nudi stipendije za postdiplomske studije za sve studijske programe , ukljucujuci i akademije.

Konkurs za DAAD stipendije je svake godine u septembru/oktobru mjesecu.

Za detaljnije informacije posjetite www.daad.de/stipendien/en

 

Studiranje u GRČKOJ

Ministarstvo inostranih poslova- Direkcija za međunarodnu prosvjetnu i kulturnu saradnju Republike Grčke svake godine raspisuje Konkurs za  stipendije za osnovne i postdiplomske studije.

Rok za dostavljanje potpune dokumentacije je kraj juna ili početak jula mjeseca u godini kada je Konkurs raspisan.

 

Ministarstvao obrazovanja i vjera Republie Grčke  nudi stipendije za magistarske studije, postdoktorsko istraživanje i učenje grčkog jezika

Krajnji rok za apliciranje je kraj aprila mjeseca u godini kada je Konkurs raspisan.

Detaljnije informacije mogu se naci na sajtu Ministarstva prosvjete i nauke www.mpin.gov.me,  kontaktirajući nadležnog službenika u Ambasadi Republike Grčke na tel: 618 170 ili na sajtu www.ypepth.gr

 

Studiranje u SLOVENIJI

Vlada Republike Slovenije svake godine nudi određen broj stipendije studentima iz Crne Gore za studijske boravke u  u trajanju od 3 do 10 mjeseci. Osnovni cilj ovog programa stipendija je da studenti iz Crne Gore jedan dio svojih studija provedu na slovenačkoj ustanovi visokog obrazovanja, pod mentorstvom slovenačkog profesora (prednost u dobijanju stipendije imaju studenti postdiplomskih studija).

Krajnji rok za apliciranje je 30. april u godini kada je raspisan Konkurs.

Detaljnije informacije o ovim stipendijama se mogu naći na sajtu Ministarstva prosvjete i nauke CG www.mpin.gov.me  i na sajtu Centra za mobilnost i EU programe u oblasti obrazovanja R. Slovenije www.cmepius.si

 

Studiranje u JAPANU

Vlada Japana svake godine nudi određen broj stipendija za upis na osnovne, magistarske i doktorske studije u Japanu, u okviru Manbukagakusho programa stipendija.

Krajnji rok za apliciranje je 20. jun.

Detaljne informacije mogu se naći na sajtu Ministarstva prosvjete i nauke CG www.mpin.gov.me ili na sajtu Ambasade Japana u Beogradu www.yu.emb-japan.go.jp

 

 

Studiranje u SAD-u

Kokkails program

www.ksg.harvard.edu

Kokkails program nudi stipendije pojedincima  ukljucenim u javni sektor iz zemalja jugoistočne i centralnoistočne Evrope za studiranje na Harvardskoj John F. Kennedy School of Government.

Krajnji rok za prijem na KSG zavisi od izabranog magistarskog programa, a krajnji rok za podnošenje dokumentacije za Kokkails Fellowship je januar mjesec.

Za detaljnije informacije o ovim stipendijama kontaktirajte SAD konzulat na broj: +382 20 225 417 ili posjetite web-adresu: www.ksg.harvard.edu/apply/deadlines

 

 

WUS-World University Service, Austrija- Svjetski univerzitetski servis, Austrija

www.wus-austria.org

Kao dio međunarodne mreže aktivan na svim kontinentima u gotovo 50 zemalja, WUS-Austria ima za cilj da unaprijedi međunarodnu saradnju, demokratizuje postojeće uslove studiranja i reformiše najveću obrazovnu instituciju u Crnoj Gori. Takođe, ona nastoji da pripremi studente za moderan evropski sistem visokog obrazovanja. Shodno tome, WUS-Austrija u prethodnih devet godina organizuje niz programa koji omogućavaju finansijska sredstva za studijske boravake, nabavku opreme koja je potrebna za određeni studijski program, seminare, studenska takmičenja i kurseve njemačkog jezika. Od 1998. godine Vlada Austrije je ulozila preko 3 miliona eura u razvoj visokog obrazovanja u Crnoj Gori

Studiranje u ITALIJI

Vlada Republike Italije svake godine objavljuje  konkurs za dodjelu kratkoročnih stipendija.
Stipendije su namijenjene državljanima Crne Gore koji imaju između 18. i 35. godina. Starosno ograničenje se ne odnosi na profesore italijanskog jezika koji se aktivno bave predavanjem. Kandidati imaju obavezno testiranje znanja italijanskog jezika.
Prijavni formular i detaljnije informacije mogu se pronaći na sajtu Italijanskog Ministarstva: http://borseonline.esteri.it/borseonline/it/index.asp odnosno na www.esteri.it > Opportunità > per stranieri > Domanda di borsa di studio
ili na sajtu Italijanske Ambasade http://www.ambpodgorica.esteri.it/ambasciata_podgorica
ili kontaktirajući Ambasadu R. Italije u Podgorici srijedom i petkom od 10.30 do 13.00 h. (tražiti prof. Teresu Albano).

Studiranje u SLOVAČKOJ

Nacionalni program stipendija Republike Slovačke ima za cilj da podrži mobilnost stranih studenata, PhD studenata, nastavnog osoblja i istraživača za studijske boravke na slovačkim ustanovama visokog obrazovanja i naučnim institutima.

Program stipendija obuhvata stipendije za:
-master studije za period od 1 do 2 semestra (od 5 do 10 mjeseci),
-PhD studente za period od 1 do 12 mjeseci,
-za univerzitetske profesore i istraživače za period od 1 do 12 mjeseci.

Potrebno je ispuniti aplikacioni formular, na slovačkom, engleskom, francuskom, španskom ili ruskom, dostaviti sva potrebna dokumenta, nakon čega se kompletan aplikacioni materijal šalje elektronskim putem.
Detaljnije informacije se mogu naći na web adresi:
www.scholarships.sk ili www.mpin.gov.me

Takodje osim on-line aplikacije neophodno je dokumenta poslati i poštom na adresu:
SAIA, n.o.Namestie slobody 23
812 20 Bratislava 1
Slovac Republic

Krajnji rok za prijavu je 30. April u godini kada se konkurs raspisuje.
Kontakt detalji:
SAIA n.o. Namestie Slobody 23, 812 20 Bratislava 1, Slovak Republic
Tel: +421 2 544 11 426 (436)
Fax: +421 2 544 11 429
Email: silvia.kotilicova@saia.sk
www.scholarships.sk

Studiranje u TURSKOJ

Vlada Republike turske je ponudila šest stipendija (dvije za dodiplomske, dvije za postdiplomske I dvije za doktorske studije) za školsku 2010/11. za kandidate iz Crne Gore.
Takođe I otvorena je mogućnost stipendija za studijske boravke u trajanju od 2 do 8 mjueseci., kao I za kurseve turskog jezika (u period od 1. jula do 31. avgusta).
Rok za prijavu je 20. Jun 2010. godine.
Predviđeno je da studenti imaju jednu pripremnu godinu za učenje turskog
Stipendija pokriva troškove školarine, smještaja , ishrane i zdravstvenog osiguranja.

Detaljnije informacije o programu stipendija Vlade Republike Turske mogu se naći na web adresi: http://digm.meb.gov.tr ili na web adresi: www.mpin.gov.me

KORISNI LINKOVI I PRETRAŽIVAČI

Programi generalnog direktorata Savjeta Evrope za obrazovanje, kulturu, nasljeđe, mlade i sport

www.coe.int/T/E/Cultural_Co-oparation

 

Konkursi za stipendije EU

www.europe.eu.int/grants

 

Fond solidarnost za mobilnost omladine-Solidarity Fond for Youth Mobility

www.galadriel.coe.int

 

Studijski boravci-Program Savjeta Evrope

www.coe.int

 

HESP- Program međunarodne podrške u oblasti visokog obrazovanja-International Higher Education Support Programme, Program Instituta za otvoreno društvo, Fondacija Soroš

www.soros.org/initiatives/hesp

 
SMITHONIAN INSTITUTION FELLOWSHIP PROGRAM
http://www.si.edu/research+study
 

 

Stipendije  Vlade FRANCUSKE

www.france.org.yu

Mogućnosti studiranja na francuskom govornom području BELGIJE

www.enseignement.be/citoyens

www.dgde.be/en/dgde/grants

 

Studentska elektronska baza stipendija, DANSKA- Students' Online's scholarship database

www.so.dk

 

Centar za međunarodnu mobilnost, FINSKA- Center for International Mobility

www.finland.cimo.fi/scholarships

 

Centar za međunarodnu saradnju NORVEŠKE-The Norwegian Centre for International Cooperation in Higher Education

www.siu.no

 

Campus PORTUGAL

www.sapo.pt

 

Stipendije Ministarstva prosvjete i nauke ŠPANIJE

www.mec.es/meed/becas

www.becasmae.es

 

Stipendije Vlade REPUBLIKE ITALIJE

www.iicbelgrado.esteri.it

 

Stipendije Vlade Meksika

www.becas.sre.gov.mx

 

 

Rektorska konferencija švajcarskih univerziteta- Rector's Conference of Swiss Universities

www.crus.ch

www.bbw.admin.ch

www.sbf.admin.ch

 

VELIKA BRITANIJA

www.britishcouncil.org

 

Studiranje i istraživanje u AUSTRIJI

www.oead.ac.at
www.grants.at

 

Akademska informaciona mreža jugoistočne Evrope

www.ainsee.info

 

SAD Ambasada u Podgorici
Pod odjeljkom Exchanges se nalaze informacije o stipendijama. Ispred stipendije, ciji konkurs je u toku postoji oznaka.
http://podgorica.usconsulate.gov/
http://podgorica.usconsulate.gov/pa/exchanges/index.html
HUMAN RIGHTS EDUCATION FUNDERS 
http://www.hrea.org/pubs/HREresourcebook/2nd/chapter-six.html

THE COUNCIL FOR EUROPEAN STUDIES
http://www.europanet.org/

UNESCO Studying Abroad - Funding and Fellowship Information Resources http://www.unesco.org/education/studyingabroad/networking/fellowship.shtml/fellowship.shtml

Romanian Government scholarships                                                                         http://www.burseguvern.ro/

Search engine for scholar sources
http://www.fastweb.com/ib/yahoo-60f

FUNDING FOR NON GOVERNMENTAL ORGANIZATIONS
National Endowment for Democracy
http://www.ned.org/
National Endowment for Democracy, 1101 Fifteenth Street, NW, Suite 700, Washington DC, 20005

 

Pretraživači:

www.prospects.ac.uk

www.topgraduate.com

 

                               

                                         FONDACIJE

 

AD FUTURA

Slovenačka fondacija za nauku I obrazovanje

www.ad-futura.si 

 

ELIE KEDOURIE MEMORIAL fondacija - ELIE KEDOURIE MEMORIAL FUND, Program britanske akademije

www.britac.ac.uk/funding/guide

 

Fondacija Elizabeta Barker- ELISABETH BARKER FUND, Program Britanske akademije

www.britac.ac.uk

 

Aleksandar fon Humbolt Fondacija- ALEXANDER von HUMBOLDT STIFTUNG

www.humboldt-foundation.de

 

Fodacija »Sjećanje, odgovornost i budućnost«

www.zukunftsfonds.de

 

Fondacija Fridrih Ebert- FRIEDRICH EBERT STIFTUNG

www.fes.org.yu

 

Fondacija Fridrih Nojman-FRIEDRICH NAUMANN STIFTUNG

www.fnst.de

 

Fondacija Konrad Adenauer- KONRAD ADENAUER STIFTUNG

www.kas.de

 

njemačka fondacija za istraživanja DFG- DEUTSCHE                    FORSCHUNGSGEMEINSCHAFT

www.dfg.de

 

WESTMINSTER FOUNDATION FOR DEMOCRACY

www.wfd.org

 

Fondacija za demokratiju na Balkanu- BALKAN TRUST FOR DEMOCRACY

www.gmfus.org

 

Fondacija Pol Geti- J. PAUL GETTI TRUST

www.getty.edu

 

LEVERHULME TRUST, Britabska fondacija

www.leverhulme.org.uk

 

 

Ford fondacija- FORD FOUNDATION

www.fordfoung.org

 

OPEN SOCIETY INSTITUTE, Soros fodacija

www.soros.org

www.fosyu.org

 

Kurt Weill Foundation for Music

www.kwf.org