Manja slova Veća slova RSS

>

Sastanak nacionalnih korespondenata za unapređivanje nacionalnih okvira kvalifikacija

Datum objave: 13.11.2009 10:42 | Autor: Međunarodni programi mobilnosti studenata i istraživača

Ispis Štampaj stranicuU periodu od 9-10. novembra 2009. u Strazburu održan je sastanak nacionalnih korespondenata za unapređivanje nacionalnih okvira kvalifikacija, u organizaciji Savjeta Evrope. Na sastanku su prisustvovali predstavnici svih zemalja Zapadnog Balkana, i velikog broja zemalja EU, kao i ekspert iz Irske, g-din John Scattergood i predsjedavajući BFUG (Grupa za praćenje bolonjskog procesa) g-đa Myrna Smitt. Kao predstavnik Ministarstva prosvjete i nauke učestvovala je Vanja Drljević.

Svaka zemlja bila je u obavezi da prije sastanka pripremi analizu stanja (SWOT) po pitanju nacionalnog okvira kvalifikacija, a predstavnik Savjeta Evrope g-din Jean Philippe Restoueix je, potom, na osnovu svih izvješataja napravio analizu svih izvještata i predstavio to na skupu.

Kao primjer iz Regiona predstavljena je analiza stanja i planovi Hrvatske po pitanju njihovog okvira kvalifikacija, nakon čega je g-din John Scattergood predstavio primjer Irske, kao zemlje koja je dosta odmakla na ovom polju.

Nakon opšteg dijela i prezentacija, učesnici su podijeljeni u dvije radionice, na kojima je bio riječi o samo-certifikovanju, kako to uraditi, koji su problemi sa kojima se zemlje susreću itd.

Sve prezentacije sa Sastanka mogu se naći na web site-u Savjeta Evrope: www.coe.int