Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

ИНФОРМАЦИЈА О ЦЕЕПУС ПРОГРАМУ

Датум објаве: 07.05.2009 12:45 | Аутор: Међународни програми мобилности студената и истраживача

Испис Штампај страницу


Обавјештавамо студенте основних, постдипломских и докторских студија, као и наставно особле да је отворен конкурс за ЦЕЕПУС стипендије, за зимски семестар 2009/10.

Молимо све заинтересоване, који аплицирају у оквиру формираних ЦЕЕПУС мреза да он-лине апликацију испуне до 31. маја, а за тзв. фреемовер-е конкурс је отворен до 15. јула.
ЦЕЕПУС-Централ Еуропеан Еxцханге Програм фор Университy Студиес
Централно-европски програм за размјену студената и предавача
Црна Гора је учесница Централно-европског програма за размјену студената и предавача од школске 2005/06 године.

У Програм су укључене сљедеће државе: Аустрија, Бугарска, Република Словачка, Чешка Република, Словенија, Хрватска, Мађарска, Пољска, Србија, Румунија, Албанија, Македонија и Босна и Херцеговина.
У току су преговори са Швајцарском, Лихтенштајном, Њемачком и Украјином о приступању Програму.
ЦЕЕПУС обезбјеђује стипендије за студенте основних и постдипломских студија и универзитетске професоре за студијски боравак, курсеве језика, интензивне курсеве (љетње школе и обука младог наставног кадра) и студентске екскурзије у некој од земаља чланица ЦЕЕПУС програма.

Најважнија ЦЕЕПУС активност је стварање универзитетских мрежа. ЦЕЕПУС мрежа представља сарадњу најмање три универзитета, из најмање двије ЦЕЕПУС земље.
Да би постали корисници ЦЕЕПУС стипендија факултети се морају укључити у одређене, њима одговарајуће ЦЕЕПУС мреже.
Предност у добијању ЦЕЕПУС стипендија имају студенти факултета који су укључени у одређене ЦЕЕПУС мреже (у школској 2008/09 у ЦЕЕПУС мреже ће бити укључени: Економски, Природно-математички, Грађевински, Филозофски и Медицински факултет).

Редовни конкурси за пријављивање за ЦЕЕПУС стипендије на факултетима који су укључени у ЦЕЕПУС мреже су:
За зимски семестар- од 1. маја до 15. јуна
За љетњи семестар- од 01. октобра до 31. октобра
Осим студената са факултета који су укључени у ЦЕЕПУС мреже, за ЦЕЕПУС стипендије могу конкурисати и студенти свих осталих факултета у Црној Гори, као тзв. Фреемовер-и. Могућност добијања стипендије фримувери имају уколико остане неискоришћен одређен број стипендија након редовних конкурса и с тим у вези напомињемо да фреемовер-и углавном стипендију добијају за љетњи семестар, када ЦЕЕПУС координатори имају увид колико је слободних мјесеци преостало.
Уколико фреемовер-и аплицирају:
- за зимски семестар-конкурс је отворен од 1. маја до 15. јула
- за љетњи семестар- конкурс је отворен од 15. маја до 30. новембра

Списак већ формираних ЦЕЕПУС мрежа се може наћи на сајту www.цеепус.инфо

Студенти се прво морају регистровати (горњи десни угао, логин/регистер) www.цеепус.инфо , како би се са аццоун-ом и пассwорд-ом које имају након регистрације започели поступак попуњавања апликације.
Уколико су апликанти студенти факултета који су умрежени у ЦЕЕПУС мреже (Економски, Грађевински, Природно-математички, Филозофски факултет или Медицински факултет) они, након сто кликну на Манаге yоур ЦЕЕПУС ИИ мобилитy апплицатион, при аплицирању бирају опцију, цреате неw нетwорк мобилитy, док сви остали бирају опцију Цреате неw фреемовер апплицатион.
Студенти који аплицирају у оквиру мреже, не достављају додатна документа уз апликацију, док тзв. Фреемовер-и требају уплоад-овати сљедећа документа:
-Позивно писмо од стране институције на којој желе студирати (Хост Институтион);
-Потврду од стране институције на којој желе студирати да су ослобођени плаћања школарине
-Потврду од стране домицилне институције да ће студијски период који проведу на иностраној институцији и испити које тамо положе бити признати по повратку и
-два писма препоруке од стране професора

Шема стипендија за студенте и професоре
-За студенте основних студија стипендије за редовне семестарске активности се додјељују за минимум 3, а максимум 10 мјесеци.
(У поступку аплицирања, студенти који аплицирају за