Manja slova Veća slova RSS

>

Potpisan sporazum Crne Gore i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke: uzajamne stipendije kao podsticaj obrazovanju

Potpisan sporazum Crne Gore i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke: uzajamne stipendije kao podsticaj obrazovanju
Datum objave: 21.06.2017 14:43 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministarska nauke dr Sanja Damjanović potpisali su danas u Vili Gorica sa ministrom obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Peterom Plavčanom sporazume o saradnji kojima će se, između ostalog, obezbijediti uzajamne godišnje stipendije, neposredna saradnja ustanova osnovnog, srednjeg i visokog obrazovanja, razmjena nastavnog kadra, učenika i studenata, kao i sadržajnija naučna i tehnološka saradnja.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar prosvjete dr Damir Šehovć izrazio je zadovoljstvo zbog postavljanja temelja za dublju saradnju sa Republikom Slovačkom čije će iskustvo u mnogim segmentima obrazovanja biti dragocjeno za Crnu Goru. On je podsjetio da je Crna Gora u fazi zaokruživanja obrazovnih reformi, te će iskoraci koje je Republika Slovačka napravila biti značajni za crnogorski obrazovni sistem.

PR služba Ministarstva prosvjete

Šehović je naglasio da će se saradnja intenzivirati u oblasti mobilnosti učenika, studenata i nastavnika, inkluzivnog obrazovanja i srednjeg stručnog obrazovnja.

On je zaključio da će postojeći dobri odnosi dviju zemalja nakon potpisivanja ovih sporazuma biti obogaćeni povezivanjem na poljima obrazovanja, nauke i kulture.

Ministarka Damjanović je istakla da je sporazum važan okvir koji će osnažiti saradnju Crne Gore i Republike Slovačke, omogućiti nove zajedničke naučno-istraživačke projekte i povećati mobilnost istraživača. Ona je dodala da je Ministarstvu nauke jedan od prioriteta realizacija Strategije pametne specijalizacije, te da će se tim Ministarstva nauke fokusirati na kvalitetniju saradnju na ovom polju.

Ministar obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Peter Plavčan saopštio je da su odnosi Crne Gore i Republike Slovačke iskreni i srdačni, što je potvrdio današnji susret i dodao da će potpisani sporazumi produbiti dobre odnose.

Plavčan je objasnio da se u oblasti obrazovanja sporazum odnosi na visoko, srednje i inkluzivno obrazovanje, dok će u oblasti nauke sporazum doprinijeti pokretanju zajedničkih projekata, pri čemu će tim Slovačke podijeliti svoje dobre prakse sa kolegama iz Crne Gore.

PR služba Ministarstva prosvjete

Delegacija Republike Slovačke predvođena ministrom Plavčanom i ambasadorom Republike Slovačke Nj.E. Romanom Hlobenom učestvovala je i u bilateralnom sastanku sa ministrom prosvjete dr Damirom Šehovićem i saradnicima, koji je održan ranije jutros u prostorijama Ministarstva prosvjete. Na sastanku je bilo riječi o detaljima saradnje predviđene sporazumima.

VIDEO:

Bilateralni sastanak - Ministar prosvjete Damir Šehovic - Ministar obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Petar Plavčan – KADROVI

Potpisivanje Programa o saradnji u obrazovanju izmedju Crne Gore i Republike Slovačke – KADROVI

Ministar prosvjete dr Damir Šehović – OBRAĆANJE - Potpisivanje sporazuma Crne Gore i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke

Ministar obrazovanja, nauke, istraživanja i sporta Republike Slovačke Peter Plavčan - OBRAĆANJE - Potpisivanje sporazuma Crne Gore i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović - OBRAĆANJE - Potpisivanje sporazuma Crne Gore i Slovačke u oblasti obrazovanja i nauke

PR Služba Ministarstva prosvjete