Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар Бошковић присуствовао Инфо дану Ерасмус + програма

Саопштење: Министар Бошковић присуствовао Инфо дану Ерасмус + програма
Датум објаве: 24.11.2015 14:41 | Аутор: ПР Служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете мр Предраг Бошковић присуствовао је данас на Универзитету Црне Горе Инфо дану Ерасмус + програма за сарадњу Европске уније у области образовања, младих и спорта који је организовало Министарство просвјете у сарадњи са Националном Ерасмус плус канцеларијом.

Поред министра Бошковића, учесницима програма Ерасмус + Инфо дан обратила се ректорка Универзитета Црне Горе проф. Радмила Војводић и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич.
Министар Бошковић је оцијенио да је Ерасмус плус програм познат и по резултатима и по бенефитима, и да ће омогућити нашим студентима да буду конкурентни на глобалном тржишту рада.
Према његовим ријечима, конкурентност је можда и највећи недостатак црногорске радне снаге и њу не можемо стећи без интернационализације наших институција и појединаца. Он је нагласио да је управо преко Ерасмус плус програма отворена могућност веће интеракције и појединаца и институција високог образовања.

Шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Митја Дробнич рекао је да европска интеграција, већ у процесу прије придруживања, доноси одређене резултате, а многи од њих су, како је навео, невидљиви, али да програм Ерасмус плус доноси видљиве резултате и да је овај програм намијењен прије свега оном сегменту црногорског друштва - младима, који ће већи дио живота провести као држављани ЕУ. Он је нагласио да су образовање, таленат и иновације оно што може дати кључни допринос у борби са великим бројем социо-економских изазова.
Ректорка УЦГ Радмила Војводић истакла је да партнертство са универзитетима ЕУ и европским фондовима представља највећи подстрек интернационализацији те високообразовне институције, па чак и више од тога – ријеч је о потпуно новом систему вриједности, својеврсном процесу еманципације наше академске заједнице у стицању и размјени знања, у новом креативном духу примјене знања, у развоју научноистраживачке дјелатности и снажењу капацитета за ову дјелатност.

Ректорка је додала да је УЦГ у овој години, у првом и другом конкурсном року, потписао око 30 међународних, односно међуинституционалних уговора којима су предвиђене размјене студената и запослених у областима економије, политичких наука, права, страних језика, архитектуре, музике, ликовне умјетности, информатике и биологије.

Такође, ректорка је казала да уговори дефинишу обавезу поштовања Ерасмус повеље за високо образовање, која подразумијева сва детаљна упутства и информације о академској понуди, систему оцјењивања, захтјевима у вези са познавањем страног језика, као и о признавању периода мобилности проведеном на страним универзитетима.

Ректорка Војводић је подсјетила да су током октобра и новембра на сајту УЦГ објављени први конкурси за пријављивање студената и наставног особља за мобилност у оквиру потписаних уговора.

Ерасмус плус је нови програм за сарадњу ЕУ у области образовања, младих и спорта и трајаће до 2020. године. Он насљеђује програме за образовање у којима је Црна Гора до сада учествовала – Темпус, Ерасмус Мундус и Програм за цјеложивотно учење, као и програм Млади у акцији и програм Жан Моне.

Европска комисија је покренула Ерасмус плус програм 1. јануара прошле године, а укупан буџет овог програма за период до 2020. износи око 14,8 милијарди еура.
ВИДЕО: