Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministar Bošković prisustvovao Info danu Erasmus + programa

Saopštenje: Ministar Bošković prisustvovao Info danu Erasmus + programa
Datum objave: 24.11.2015 14:41 | Autor: PR Služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete mr Predrag Bošković prisustvovao je danas na Univerzitetu Crne Gore Info danu Erasmus + programa za saradnju Evropske unije u oblasti obrazovanja, mladih i sporta koji je organizovalo Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Nacionalnom Erasmus plus kancelarijom.

Pored ministra Boškovića, učesnicima programa Erasmus + Info dan obratila se rektorka Univerziteta Crne Gore prof. Radmila Vojvodić i šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič.
Ministar Bošković je ocijenio da je Erasmus plus program poznat i po rezultatima i po benefitima, i da će omogućiti našim studentima da budu konkurentni na globalnom tržištu rada.
Prema njegovim riječima, konkurentnost je možda i najveći nedostatak crnogorske radne snage i nju ne možemo steći bez internacionalizacije naših institucija i pojedinaca. On je naglasio da je upravo preko Erasmus plus programa otvorena mogućnost veće interakcije i pojedinaca i institucija visokog obrazovanja.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da evropska integracija, već u procesu prije pridruživanja, donosi određene rezultate, a mnogi od njih su, kako je naveo, nevidljivi, ali da program Erasmus plus donosi vidljive rezultate i da je ovaj program namijenjen prije svega onom segmentu crnogorskog društva - mladima, koji će veći dio života provesti kao državljani EU. On je naglasio da su obrazovanje, talenat i inovacije ono što može dati ključni doprinos u borbi sa velikim brojem socio-ekonomskih izazova.
Rektorka UCG Radmila Vojvodić istakla je da partnertstvo sa univerzitetima EU i evropskim fondovima predstavlja najveći podstrek internacionalizaciji te visokoobrazovne institucije, pa čak i više od toga – riječ je o potpuno novom sistemu vrijednosti, svojevrsnom procesu emancipacije naše akademske zajednice u sticanju i razmjeni znanja, u novom kreativnom duhu primjene znanja, u razvoju naučnoistraživačke djelatnosti i snaženju kapaciteta za ovu djelatnost.

Rektorka je dodala da je UCG u ovoj godini, u prvom i drugom konkursnom roku, potpisao oko 30 međunarodnih, odnosno međuinstitucionalnih ugovora kojima su predviđene razmjene studenata i zaposlenih u oblastima ekonomije, političkih nauka, prava, stranih jezika, arhitekture, muzike, likovne umjetnosti, informatike i biologije.

Takođe, rektorka je kazala da ugovori definišu obavezu poštovanja Erasmus povelje za visoko obrazovanje, koja podrazumijeva sva detaljna uputstva i informacije o akademskoj ponudi, sistemu ocjenjivanja, zahtjevima u vezi sa poznavanjem stranog jezika, kao i o priznavanju perioda mobilnosti provedenom na stranim univerzitetima.

Rektorka Vojvodić je podsjetila da su tokom oktobra i novembra na sajtu UCG objavljeni prvi konkursi za prijavljivanje studenata i nastavnog osoblja za mobilnost u okviru potpisanih ugovora.

Erasmus plus je novi program za saradnju EU u oblasti obrazovanja, mladih i sporta i trajaće do 2020. godine. On nasljeđuje programe za obrazovanje u kojima je Crna Gora do sada učestvovala – Tempus, Erasmus Mundus i Program za cjeloživotno učenje, kao i program Mladi u akciji i program Žan Mone.

Evropska komisija je pokrenula Erasmus plus program 1. januara prošle godine, a ukupan budžet ovog programa za period do 2020. iznosi oko 14,8 milijardi eura.
VIDEO: