Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Медитеранска канцеларија за младе – програм стипендија Медитерранеан Оффице фор Yоутх (МОY) Конкурс за магистарске и докторске студије 2011/12

Датум објаве: 06.05.2011 10:38 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


Програм Медитеранска канцеларија за младе има за циљ промоцију мобилности  студената магиостарских и докторских студија, као и обављање стручне праксе у земљама чланицама Програма.

Земље чланице програма су: Албанија, Босна и Херцеговина, Црна Гора, Египат, Француска, Грчка, Хрватска, Италија, Кипар, Либан, Малта, Марокао, Словенија, Шпанија, Тунис и Турска.

Детаљније информације о програму се могу наћи на wеб адреси www.медитерранеаноффицефорyоутх.орг

Конкурсу за пријаву студената за МОY стипендију претходио је конкурс за установе високог образовања (објављен у октобру 2010.године) за етикетирање (лабеллинг) студијских програма, као програма екселентности.

Желимо да нагласимо да је на овом конкурсу Електротехнички факултет Универзитета Црне Горе пријавио пројекат “Wирелесс Цоммуницатион Сyстем – јоинт супервисион оф ПхД студентс”, у којем је партнерска институција Факултет електротехнике и рачунарства Свеучилишта у Загребу.  Пројекат је одобрен од стране експертске комисије и добио је етикету екселентности.

Имајући у виду да је пријављени програм Електротехничког факултета, чији је руководилац Проф. др Милица Пејановић-Ђуришић, добио етикету екселентности, студенти докторских студија из свих земаља чланица МОY програма могу конкурисати за стипендију у циљу боравка на овом факултету. С друге стране, захваљујуци тој чињеници, студенти из ЦГ такодје могу да конкуришу за МОY стипендије за боравак на било којем од укупно 41 програма који су на протеклом конкурсу добили етикету екселентности.

Сматрамо да примјер Електротехничког факултета треба да слиједе и сви други факултети у Црној Гори и да конкуришу са заједничким програмом на наредном конкурсу, који ће бити објављен у октобру текуће године. Уколико пријављени програми буду етикетирани као програми екселентности, то ће дати прилику студентима магистарских и докторских студија земаља чланица МОY програма да један дио својих студија проведу на установама високог образовања у Црној Гори.

Овај Програм је изузетна прилика да се промовише сyстем високог образовања у Црној Гори. 

Пријава на конкурс за МОY стипендију:

Ако сте студент магистарских или докторских студија и желите да се пријавите за МОY стипендију треба да:

- сте студент установе високог образовања земље чланице програма;

- конкуришете само на студијске програме који су добили МОY етикету екселентности;

Каталог програма који имају етикету екселентности налази се на wеб страници www.медитерранеаноффицефорyоутх.орг,  линк Цаталогуе оф программес

- попуните пријавни  формулар и доставите га установи високог образовања на којој желите да наставите образовање. Та установа прави предселекцију кандидата и списак доставља експертској комисији која оцјењује и рангира кандидате. Након тога Генерални секретаријат МОY доноси коначну одлуку о избору кандидата.

- имате држављанство зермље чланице Програма;

 

Кандидати треба да проведу најмање један семестер на минимум једној партнерској установи високог образовања.

МОY стипендија не може бити комбинован са другим стипендијама. У случају да стипендисти добијају неку другу стипендију, МОY стипендија ће бити умањена за тај износ.

 

Критеријуми за избор кандидата за стипендију су:

-успјех у току студија (оцјене, знање језика, коресподенција области студија са изабраним МОY програмом)

-бенифити програма мобилности за кандидата (разматрају се разлози због којих се кандидат пријављује за програм мобилности, корелација овог програма мобилности и будућих планова у каријери и ниво у којем овај програм мобилности може допринијети бољој запошљивости кандидата)

-лично и/или професионално искуство (разматра се искуство које је већ стекао кандидат са посебним освртом на професионално искуство у корелацији са изабрани мастер програмом. За кандидате докторских студија, селекциона комисија разматра претходно искуство у истраживању, које је у корелацији са изабраним програмом и професионалним циљевима.

-писма препоруке

 

МОY стипендија је опредјељена на начин да покрије сљедеће трошкове: смјештај, исхрану и друге трошкове живота, здравствено осигурање и дио трошкова превоза. Стипендија се додјељује за један или два семестра.

Износ стипендије се одређује у складу са реалним трошковима живота у земљи домаћину.

МОY стипендија не покрива трошкове школарине. Ово питање ће се накнадно регулисати у сарадњи са агенцијом Цампус Франце. 

Крајњи рок за пријаву је 1. јун.

Пријавни формулари за студенте из Црне Горе који конкуришу за стипендију и пријавни формулар за установу високог образовања која прихвата студенте из МОY земаља (у Црној Гори, за ову годину то је Електро-технички факултет, УЦГ), налази се у атачменту.

 

Министарство просвјете и спорта

Сектор за високо образовање

Национални оператор за МОY програм

Контакт :

Нада Ковач, нада.ковац @гов.ме

Биљана Мишовић, биљана.мисовиц@гов.ме

МОY априлкације можете преузети овдје... МОY_Апплицатион_филе_Цандидатес_филе.xлс 

МОY_Апплицатион_филе_Институтионал_филе.xлс