Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

КОЛУМНА АРИЈАНЕ НИКОЛИЋ - ВУЧИНИЋ ЗА НД ВИЈЕСТИ И ВИЈЕСТИ ОНЛИНЕ

Реформа у области предшколског и основног образовања

Реформа у области предшколског и основног образовања
Датум објаве: 28.04.2017 13:30 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Процес реформи и њени резултати у образовном систему захтијевају вријеме. Стога ће резултати промјена које су у току бити препознатљиви за најмање четири године. Нова рјешења усмјерена су ка унапређењу квалитета образовања од предшколског до високог. Побољшањем квалтитета образовања тежи се стварању знања које је функционално.

Сви кораци су управо окренути ка томе да се направи отклон од давно превазиђене праксе памћења чињеница и да се у први план стави ученик и његово критичко мишљење, рјешавање проблема, истрајност и сл. Управо реформом желимо да омогућимо појединцу да на крају школовања има развијене како конгнитивне, тако и неконгнитивне вјештине, да буде спреман да доноси одлуке, да рјешава проблеме, да сарађује са околином и све што је потребно да буде самосталан. Једино на овај начин реформа ће бити успјешна.

С обзиром да данас постоји неопходност познавања енглеског језика, као глобалног језика или као језика чија употреба је највише заступљена у свијету, један од сегмената реформе, коју реализујемо посљедњих година, односи се и на ову област. У будућем дјеци од три године ће бити омогућено похађање енглеског језика у предшколским установама. Управо је ово узраст у којем треба почети са учењем језика, на њима прилагођен начин, односно кроз игре и пјесме стећи ће своја прва знања. У складу са овим дошло је и до промјене Општег дијела образовног програма за основно образовање и васпитање којим је уведена обавезна настава енглеског језика од првог разреда, за разлику од досадашње праксе када су у овом узрасту изучавали први страни језик факултативно. Од школске 2017/18. године у основним школама: ЈУ ОШ Вук Караџић, Беране, ЈУ ОШ Лука Симоновић, Никшић, ЈУ ОШ Олга Головић, Никшић, ЈУ ОШ Максим Горки, Подгорица и ЈУ ОШ Мирко Срзентић, Петровац реализоваће се пилот пројекат који подразумијева да се дио наставе, у пет одјељења првака поменутих школа, изводи на енглеском језику. Наставници разредне наставе у овим одјељењима ће током часова из свих предмета, осим црногорског језика, одређени број минута наставу изводити на енглеском језику. На овај начин ученици ће, осим понављања ријечи које су већ научили током наставе енглеског језика, учити и њихово коришћење у свакодневном животу. Тиме желимо да им омогућимо да стечено знање буде и примјењиво.

Реформом је предвиђено и смањење броја ученика са 30 на 28 у одјељењима првих разреда основних школа. Анализа успјешних образовних система је показала да је 28 ученика у одјељењу у основној школи адекватан број за остваривање постављених образовних-васпитних циљева. Сходно овоме смо, у оквиру реформе образовног система, одлучили да смањимо број ученика у одјељењима приликом уписа у први разред, са циљем оснаживања индивидуалног приступа. Ипак, остављена је могућност да са сагласношћу министра одјељења могу имати 30 ученика. Овим смо жељели обезбиједити да школе чији капацитети већ не могу да одговоре потребама становништва имају могућност да упишу већи број првака и на тај начин обезбиједимо да већина дјеце буде уписана у жељене школе.

У претходном периоду дошло је и до смањења фонда часова за основну школу за 10%. Са једне стране то ће довести до растерећења ученика, а са друге стране ово смањење биће праћено ревизијом наставних планова са циљем да у наредном периоду ученици стичу знања која су потребна за будућност. Како ово смањење не би утицало на норме наставника измјенама закона предвиђено је да број часова непосредног рада убудуће буде 18. Ова измјена требало би да доведе до повећања квалитета наставе с обзиром да ће наставници имати више времена за припрему реализације наставних садржаја, као и за сарадњу са родитељима и ученицима.

Једна од значајних измјена која је предложена овом реформом односи се на нови начин ангажмана асистената у настави. Планирано је да убудуће асистенти буду ангажовани од стране школа за школску годину. Овим се процедура ангажовања асистената поједностављује и стварају се предуслови да они буду ангажовани правовремено, као техничка подршка.

Измјене које су планиране треба да допринесу унапређењу квалитета образовања и стварању предуслова да ученици усвајају вјештине потребне у 21. вјеку. Унапређење образовног система и улагање у образовање имаће значајне позитивне ефекте како на друштво, тако и економски развој државе.

Ауторка је директорица Директората за предшколско и основно образовање Министарства просвјете ЦГ