Manja slova Veća slova RSS

>

Informaciona i medijska pismenost – strategija i praksa za ugled

Informaciona i medijska pismenost – strategija i praksa za ugled
Datum objave: 03.07.2017 12:41 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Informaciona i medijska pismenost – strategija i praksa za ugled
U okviru projekta "Informaciona i medijska pismenost (IMP) - strategija i praksa za ugled", UNESCO Participacija 2017, čiji je nosilac NBCG “Đurđe Crnojević”, a realizuje se u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, Ministarstvim kulture i Zavodom za školstvo, na Cetinju je, u e-učionici Nacionalne biblioteke, 23. juna 2017. godine, održana prva radionica čija tema je bila “Otvoreni pristup, fer korišćenje i etička upotreba informacionih izvora”.

Radionicu su vodile prof. dr Jadranka Stojanovski sa Instituta "Ruđer Bošković", Sveučilište u Zadru i mr Božena Jelušić, profesorka, koautorka nastavnog programa za medijsku pismenost i predstavnica Instituta za medije Crne Gore. Učesnici radionice bili su školski bibliotekari iz Podgorice, Bara, Nikšića i Cetinja, kao i predstavnici gradskih biblioteka. Oni nastavljaju obuku koju su započeli 2015. godine u uvodnom ciklusu radionica o informacionoj i medijskoj pismenosti.

Aktivnosti u okviru ovog projekta treba da dovedu do definisanja nacionalne IMP strategije i jačanja kadrovskih potencijala javnih i školskih biblioteka za pružanje usluga zasnovanih na ovim pismenostima.

UNESCO priručnik "Uvod u otvoreni pristup" https://nb-cg.me/e-publikacije/

https://nb-cg.me/dogadaji/imp-pravo-na-informacije-fer-koriscenje-i-otvoreni-pristup/

https://nb-cg.me/dogadaji/otvoreni-pristup-i-informaciona-etika-radionica/