Manja slova Veća slova RSS

>

PUT STVARAOCA ZA USPJEŠNU JEZIČKU PRODUKCIJU

PUT STVARAOCA ZA USPJEŠNU JEZIČKU PRODUKCIJU
Datum objave: 10.01.2017 14:32 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Tokom decembra 2016. godine u Zavodu za školstvo su, kao dio redovne obuke nastavnika, realizovana dva dvodnevna seminara na temu „Put stvaraoca ili kako stvarati tekst“. Taj program obuke namijenjen je profesorima crngorskog-srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti u osnovnim školama i obuhvata metodički postupak zasnovan na procesnom pristupu u podučavanju stvaranju teksta.

Tokom prvog dana obuke profesori su imali priliku da promišljaju o sopstvenoj praksi kada je poduka jezičkom izražavanju u pitanju (posebno pisana učenička produkcija), da se podsjete teorijskih osnova dobrog pisanja, kao i da čuju za neke nove tokove u toj oblasti, razrađujući svaki segment procesa pisanja, od izbora teme i njenog naslova do gotovog proizvoda – teksta.

Drugog dana profesori su i sami prošli kroz „Put stvaraoca“, podsjetivši se i osjetivši još jednom svu njegovu kompleksnost i značaj podučavanja za sticanje kompetentnosti u ovoj oblasti. Interdisciplinarnost pisanja kao jezičke aktivnosti znači da je za razvoj kulture pisanja važno poznavanje pravopisnih pravila (pravopisne norme), poznavanje gramatičke norme (ukupnost gramatičkih pravila izvedenih iz jezičke prakse i normativne gramatike standardnog jezika), zatim upotreba jezičkih jedinica u određenom funkcionalnom stilu (leksičku normu), kao i mogućnost izbora jezičkih sredstava neutralne, ekspresivne i impresivne vrijednosti – stilističku normu. Kultura pisanja podrazumijeva poznavanje zakonitosti oblikovanja teksta koje propisuje tekstna lingvistika, a one obuhvataju logičku i jezičku organizaciju poruka u određenoj vrsti teksta.

Učesnicima je ponuđen i paket rješenja do kojih su dolazili profesori uključeni u projekat “Kako učenicima pomoći da stvaraju…”, a dobili su i publikaciju iz edicije Naša škola “Kako učenicima pomoći da stvaraju… - prva iskustva”, Zavoda za školstvo u kojoj je navedeni metodski postupak detaljno opisan i ponuđeni primjeri dobre prakse.

Seminar su vodile dr Dušanka Popovć I Nađa Durković, a učesnici su bili profesori jezika i književnosti iz čitave Crne Gore.