Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан 16. састанак ЕНИЦ/НАРИЦ мреже и састанак комитета Лисабонске конвенције о признавању 19-23. јун 2010. године, Севрес, Република Француска

Датум објаве: 28.06.2010 10:10 | Аутор: Ивона Међедовић

Испис Штампај страницу


У периоду од 19-23. јуна одржан је 16. састанак ЕНИЦ/НАРИЦ мреже. Ово представља годишњи састанак представника ЕНИЦ/НАРИЦ центара широм Европе и свијета. Као представник Црне Горе учествовала је Вања Дрљевић, из Министарства просвјете и науке, која је такође учествовала на састанку Комитета Лисабонске конвенције о признавању.

У складу са традиционалном структуром годишњих састанака, 19. јуна представљен је образовни систем земље домаћина састанка, Француске. Уз презентацију образовног система представљен је и француски оквир квалификација.

Састанак ЕНИЦ/НАРИЦ мреже отворила је г-ђа Цхантал Манес из Министарства за високо образовање и истраживање Републике Француске, након чега су услиједила обраћања представника Савјета Европе, Европске комисије и УНЕСЦО-а, који су представили активности својих организација на тему признавања диплома. Током годишњег састанка организоване су и радионице на тему везе између признавања и националних оквира квалификација, улоге коју имају ЕНИЦ центри у процесу успостављања националних квалификационих оквира, као и радионица о дипломама милл. Представљен је и рад Болоња радне групе о признавању, којом предсједава проф. Андреј Раухваргерс из Риге. 23. јуна 2010. одржан је и комитет представника Лисабонске конвенције о признавању, на ком су чланови комитета усвојили нову верзију препорука о критеријумима и процедурама за вредновање иностраних квалификација (ранија верзија усвојена је на другом састанку Комитета, који је одржан 6. јуна 2001. године у Риги).