Manja slova Veća slova RSS

>

Održan 16. sastanak ENIC/NARIC mreže i sastanak komiteta Lisabonske konvencije o priznavanju 19-23. jun 2010. godine, Sevres, Republika Francuska

Datum objave: 28.06.2010 10:10 | Autor: Ivona Međedović

Ispis Štampaj stranicu


U periodu od 19-23. juna održan je 16. sastanak ENIC/NARIC mreže. Ovo predstavlja godišnji sastanak predstavnika ENIC/NARIC centara širom Evrope i svijeta. Kao predstavnik Crne Gore učestvovala je Vanja Drljević, iz Ministarstva prosvjete i nauke, koja je takođe učestvovala na sastanku Komiteta Lisabonske konvencije o priznavanju.

U skladu sa tradicionalnom strukturom godišnjih sastanaka, 19. juna predstavljen je obrazovni sistem zemlje domaćina sastanka, Francuske. Uz prezentaciju obrazovnog sistema predstavljen je i francuski okvir kvalifikacija.

Sastanak ENIC/NARIC mreže otvorila je g-đa Chantal Manes iz Ministarstva za visoko obrazovanje i istraživanje Republike Francuske, nakon čega su uslijedila obraćanja predstavnika Savjeta Evrope, Evropske komisije i UNESCO-a, koji su predstavili aktivnosti svojih organizacija na temu priznavanja diploma. Tokom godišnjeg sastanka organizovane su i radionice na temu veze između priznavanja i nacionalnih okvira kvalifikacija, uloge koju imaju ENIC centri u procesu uspostavljanja nacionalnih kvalifikacionih okvira, kao i radionica o diplomama mill. Predstavljen je i rad Bolonja radne grupe o priznavanju, kojom predsjedava prof. Andrej Rauhvargers iz Rige. 23. juna 2010. održan je i komitet predstavnika Lisabonske konvencije o priznavanju, na kom su članovi komiteta usvojili novu verziju preporuka o kriterijumima i procedurama za vrednovanje inostranih kvalifikacija (ranija verzija usvojena je na drugom sastanku Komiteta, koji je održan 6. juna 2001. godine u Rigi).