Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Одржан други састанак мрежа МЕРИЦ за признавање квалификација

Датум објаве: 22.02.2010 14:03 | Аутор: ЕНИЦ ЦЕНТАР

Испис Штампај страницу


У периоду од 11-12. фебруара 2010. годинеу Мостару, одржана је конференција МЕРИЦ мреже за признавање квалификација и иностраних диплома. Конференцији су присуствовали представници УНЕСЦО-а, Европске комисије, Савјета Европе, као и представници ЕНИЦ/МЕРИЦ центара у Европи, Медитеранском региону и региону западног Балкана.

Као представници из Црне Горе присуствовали су Вања Дрљевић и Мубера Курпејовић. Свака земља представила је свој центар и дала анализу стања по питању признавања диплома, и изазова са којима се центри сусријећу у поступку признавања. Ова дискусија послужила је као основа за израду препорука у овој области, који ће се представити на Министарској конференцији у марту 2010. Препоруке се односе на: усаглашеност терминологије из области признавања, даљи рад на критеријумима и процедурама за признавање диплома, рад на националним акционим плановима за признавање, јачање сарадње међу МЕРИЦ центрима и активније учешће на мрежи, студијске посјете за МЕРИЦ центер итд.
Другог дана састанака одржан је међувладин комитет за примјену међународне конвенције за признавање диплома и степена у високом образовању у арапским и европским земљама које се граниче са Медитераном. На овом комитету усвојене су поменуте препоруке, које ће као такве бити представљене на поменутој Министарској конференцији.