Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Održan drugi sastanak mreža MERIC za priznavanje kvalifikacija

Datum objave: 22.02.2010 14:03 | Autor: ENIC CENTAR

Ispis Štampaj stranicu


U periodu od 11-12. februara 2010. godineu Mostaru, održana je konferencija MERIC mreže za priznavanje kvalifikacija i inostranih diploma. Konferenciji su prisustvovali predstavnici UNESCO-a, Evropske komisije, Savjeta Evrope, kao i predstavnici ENIC/MERIC centara u Evropi, Mediteranskom regionu i regionu zapadnog Balkana.

Kao predstavnici iz Crne Gore prisustvovali su Vanja Drljević i Mubera Kurpejović. Svaka zemlja predstavila je svoj centar i dala analizu stanja po pitanju priznavanja diploma, i izazova sa kojima se centri susrijeću u postupku priznavanja. Ova diskusija poslužila je kao osnova za izradu preporuka u ovoj oblasti, koji će se predstaviti na Ministarskoj konferenciji u martu 2010. Preporuke se odnose na: usaglašenost terminologije iz oblasti priznavanja, dalji rad na kriterijumima i procedurama za priznavanje diploma, rad na nacionalnim akcionim planovima za priznavanje, jačanje saradnje među MERIC centrima i aktivnije učešće na mreži, studijske posjete za MERIC center itd.

Drugog dana sastanaka održan je međuvladin komitet za primjenu međunarodne konvencije za priznavanje diploma i stepena u visokom obrazovanju u arapskim i evropskim zemljama koje se graniče sa Mediteranom. Na ovom komitetu usvojene su pomenute preporuke, koje će kao takve biti predstavljene na pomenutoj Ministarskoj konferenciji.